Het Lucentterrein.
Het Lucentterrein. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kopers moeten eerste drie jaar zelf in nieuwbouwwoning wonen

HILVERSUM Het kostte even wat tijd en moeite, maar Hilversum heeft nu een zelfbewoningsplicht. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat nieuwbouwwoningen een beleggingsobject worden.

Wie een nieuwbouwwoning koopt in Hilversum moet daar minstens drie jaar zelf gaan wonen. Dat is nu bepaald in de zelfbewoningsplicht van de gemeente. Ook in Hilversum gebeurt het met enige regelmaat dat nieuwe woningen worden gekocht door investeerders. Niet veel later komen de huizen terug op de markt tegen exorbitante koop- of huurprijzen. De fracties van de PvdA en Hart voor Hilversum meldden begin 2021 al voorbeelden daarvan op het oude Lucentterrein.
“We zijn van mening dat woningen primair zijn bedoeld om in te wonen en niet als investering", deelt wethouder Bart Heller van Wonen mee. "We willen dat nieuwbouwwoningen die beschikbaar komen voor de middeninkomens ook daadwerkelijk bewoond worden door deze groep mensen. Met dit instrument van de zelfbewoningsplicht hopen we een stap te kunnen zetten om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan", is zijn vervolg.
De zelfbewoningsplicht geldt voor nieuwbouwprojecten waar nog een overeenkomst gesloten moet worden met de ontwikkelaar, zo meldt de gemeente. Dat Hilversum nu dit instrument heeft, mag voor een groot deel op het conto worden geschreven van de PvdA. In de afgelopen periode heeft de oppositiepartij zich hier meerdere malen hard voor gemaakt.