Afbeelding
Foto: ANP

Binnenlands toerisme in de lift, vooral dankzij weekendjes weg

HILVERSUM Na de meivakantie in eigen land oriënteert Nederland zich ook op een zomer binnen de landsgrenzen. Vanwege corona-onzekerheid overwegen veel vakantiegangers nu ook de grote vakantie in Nederland te blijven. In de vorm van weekendjes weg is het binnenlands toerisme al langer aan een opmars bezig.

Het werd voor veel vakantiegangers niet de Spaanse costa, noch de Franse camping. Nee, een hoop Nederlanders trokken er vorig jaar zomer op uit in eigen land. Van juli tot en met september gingen 5,9 miljoen Nederlanders in Nederland op vakantie. In de zomermaanden van 2019 waren dat nog ruim 4,7 miljoen mensen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name campings en bungalowparken profiteerden van de binnenlandse reislust.

Een corona-effect, maar het binnenlands toerisme zit al langer in de lift. Terwijl Nederlanders in 2010 nog ruim 37 miljard euro uitgaven aan vakanties in eigen land, was dit in 2019 met een kwart toegenomen tot meer dan 46,6 miljard euro. “Dat geld wordt voornamelijk besteed aan weekendjes weg”, zegt Elsje van Vuuren, woordvoerder van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Rust en ruimte

Ook in de gemeente Hilversum groeide de toerisme- en recreatiesector de afgelopen jaren. Per duizend mensen tussen de 15 en 74 jaar werkten er in 2012 zo’n 36 in deze sector. In 2019 was dit aantal opgelopen tot ongeveer 40. Dat is minder dan het gemiddelde van ruim 46 personen per gemeente. Het CBS heeft nog geen cijfers over het afgelopen coronajaar.

Nederland is qua werkgelegenheid minder afhankelijk van toerisme dan typische Zuid-Europese 'bestemmingslanden' als Spanje en Griekenland, zegt toerisme-econoom Jan van der Borg. “Maar dat neemt niet weg dat er in Nederland veel sectoren met het toerisme samenhangen, zoals de horeca en de culturele sector. In totaal is daar veel werk mee gemoeid.”

Mogelijk profiteren die sectoren komende maanden van de binnenlandse vakantieganger. De provincies Groningen, Friesland en Zeeland waren vorig jaar populaire bestemmingen en ook nu overweegt de helft van de Nederlanders de zomervakantie in eigen land door te brengen.

'Nederlandse hotels blijven in zwaar weer verkeren'

Vakantiegangers kijken volgens Van Vuuren vooral naar plaatsen in de natuur op campings en huisjesparken. “Mensen zoeken, net als vorig jaar, naar plekken waar ze rust en ruimte vinden. De hotels in grotere steden blijven in zwaar weer verkeren.”

Natuurlijke bestemmingen

Reviewsite Zoover kan de toegenomen populariteit van een vakantie in Nederland staven met cijfers. Onlangs maakte de website bekend dat 46 procent van de bezoekers de drie maanden ervoor had gezocht naar een verblijf binnen de landsgrenzen. Daarmee was Nederland op de site de populairste bestemming, voor eerdere koploper Frankrijk.

Of die populariteit van Nederland als zomervakantie-oord na de pandemie aanhoudt, vindt NBTC-woordvoerder Van Vuuren lastig in te schatten. “Laat ik het zo zeggen: de wens om op vakantie te gaan blijft onverminderd groot. Hoe dat zich straks zal vertalen in binnen- of buitenlandse reizen, daarover durf ik geen voorspelling te doen.”

“Als alle onzekerheden zijn weggenomen, gaat men snel weer reizen als vroeger”, is econoom Van der Borg stelliger. “De toerist is niet zo bezig met het verleden, die kijkt naar het heden en naar de toekomst.”

Afbeelding