De Stolpe Hilversum
De Stolpe Hilversum Foto: Bastiaan Miché

Gemeente uit zorgen maar kan weinig doen

Het plan van zorgorganisatie Kwintes om een grote groep van zo’n 65 psychiatrisch patiënten te huisvesten in De Stolpe baart de gemeente Hilversum ernstige zorgen: voor zowel de cliënten zelf als de buurt. Aan de andere kant kan men vanuit het raadhuis hier weinig tegen doen. 

De voorbije periode had de gemeente meerdere malen via e-mail contact met zowel Kwintes als de bewoners van de Boombergbuurt over het veilig huisvesten van de toekomstige 65 bewoners in het pand aan de Zonnelaan. Burgemeester Pieter Broertjes en wijkwethouder Bart Heller zijn begin april (online) met de buurt in gesprek gegaan. Een laatste afrondend gesprek tussen de wijkwethouder en de buurtbewoners moet nog plaatsvinden.  

Het ziet er ondanks al die contactmomenten niet naar uit dat Kwintes de volgens de buurt ‘megalomane’ plannen voor het plaatsen van cliënten met een WLZ-indicatie zal aanpassen, ook niet na het

kritische rapport

adviesbureau Ravenkop. Daarin werd aangegeven dat het huisvesten van dik tachtig cliënten (dat was het oorspronkelijke aantal) in de Stolpe voor zowel die cliënten als de buurt te veel risico’s met zich meebrengt. Het advies was daarom het aantal cliënten te verlagen, te kiezen voor een ruimere woonzorgopzet, strikte huisregels te hanteren en vast te houden aan een lichter zorgprofiel.  

Geen basis

Voor de buurtbewoners, die al langer bezwaar maakten tegen de Kwintesplannen, was dit rapport hét

bewijs

dat de zorgorganisatie de plannen moest aanpassen. De direct omwonenden benadrukken niet tegen de komst van Kwintes an sich te zijn. “Maar dit moet wel op een dusdanige manier gebeuren dat er geen onverantwoorde risico’s worden genomen met de cliënten en de buurt”, schrijft een groep omwonenden aan het college van burgemeester en wethouders. 

Dat college gaf al aan zich te herkennen in de conclusies uit het rapport. Vervolgens duurde het enige tijd voordat Kwintes met een inhoudelijke reactie kwam, maar uiteindelijk concludeerde de zorgorganisatie dat het rapport ‘geen basis’ is om de plannen met De Stolpe bij te stellen. Het enige dat Kwintes wil aanpassen, is het cliëntenaantal: van circa 80 naar 65. 

In een brief aan het college schrijft Ineke van Hooff, het eenmalig hoofd van de raad van bestuur van Kwintes, dat de zorgaanbieder het pand in de zomer van 2020 kocht en het na een interne renovatie van de bestaande kamers ‘heel geschikt is voor de huisvesting van bewoners uit de regio Hilversum met een WMO of WLZ indicatie (begeleid en beschermd wonen)’. “Voor deze bewoners is Kwintes al vele jaren op zoek naar betere huisvesting, maar een geschikte locatie was steeds niet beschikbaar.” 

Maatschappelijke doeleinden

Van Hooff benadrukt dat het pand de bestemming ‘Maatschappelijke doeleinden’ en het daarom na de voorgenomen interne renovatie meteen in gebruik genomen worden. “Recent hebben burgemeester en wethouders dat nog bevestigd met het besluit van 19 januari 2021, waar een bezwaar van twee omwonenden over het gebruik van De Stolpe door Kwintes ongegrond is verklaard.”

Het rapport van Ravenkop is, aldus Van Hooff, ‘heel zorgvuldig doorgenomen en beoordeeld’, echter er is geen reden om de plannen bij te stellen. Zij voegt toe dat het wel een ‘enorme uitdaging’ wordt ‘om samen met de gemeente’ voor circa twintig bewoners - door de verlaging van circa 80 naar 65 bewoners - waar nu geen plek voor is, spoedig een andere locatie te vinden. “Kwintes vertrouwt er op dat de gemeente samen met de regio en Kwintes, die uitdaging veel prioriteit geeft.” 

Goede buren

Tot slot schrijft Van Hooff dat er in de Stolpe geen forensische cliënten (mensen, die op basis van een justitiële maatregel worden geplaatst) in het pand aan de Zonnelaan komen. Ook gaat Kwintes zich samen met de bewoners van De Stolpe en de lokale cliëntenraad inspannen om goede buren te worden. De interne renovatie van het pand start ergens deze periode. De inhuizing van de bewoners is ergens in het voorjaar van 2022. 

‘Het van de hand wijzen’ van het rapport door Kwintes stelt het college van burgemeester en wethouders teleur. “Wij begrijpen daarom ook dat de buurtbewoners ernstig teleurgesteld zijn”, antwoordt het college op de brief van Van Hooff. “Wij verwachten dat het hierdoor lastiger zal zijn om een gemeenschappelijke basis met de buurt te creëren.” 

Minimaliseren

Het college staat nog wel altijd achter de conclusies van het Ravenkoprapport. “Wij dringen er bij u sterk op aan dat Kwintes alles wat mogelijk is doet om de risico’s voor de buurt, voor de bewoners en het personeel zoveel mogelijk te minimaliseren. De primaire verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij Kwintes”, benadrukt het college. “Indien in het belang van een goede procesgang het wenselijk is om extra capaciteit van toezichthouders (boa’s) in te zetten, is dit bespreekbaar. In dat geval dient ook worden gesproken te worden over de bekostiging daarvan.”

Verder bevestigt het college (nogmaals) dat het beoogde gebruik van De Stolpe, ‘voor zover wij dat nu kunnen beoordelen’, past binnen het bestemmingsplan. Aan de gemeenteraad schrijft het college dat, zoals ook al aan de buurt is aangegeven, de rol van de gemeente op dit moment nog maar zeer beperkt is. “Zolang voor de plannen van Kwintes geen aanvullende vergunning nodig is, heeft de gemeente geen mogelijkheid om iets te doen.”