Eva Kasbergen en Robbert Jan Proos.
Eva Kasbergen en Robbert Jan Proos. Foto: Eva Kasbergen

Hilversum ontdekken met zwart-wit foto's

Na een succesvol eerste jaar terug van weggeweest: de Escape Routes in Hilversum door fotografe Eva Kasbergen en theatermaker Robbert Jan Proos. Met dit jaar ook een nieuwe en volgens de twee initiators 'spannende' route: 'De Voyeur'.

Eerst even terug naar vorig jaar. Door corona en de lockdown die volgde, zagen Kasbergen en Proos hun doorgaans drukke agenda in een klap leeglopen. Zij is fotografe en geeft daarnaast les op school en workshops bij Globe. Hij is cabaretier, theatermaker en schrijver van de meest uiteenlopende soorten scripts en verhalen. 

De twee kwamen na de eerste versoepelingen meteen samen en hebben iets bedacht waarbij ze hun krachten kunnen bundelen. Een Escape Route is in principe de ideale combinatie van een leuke wandeling en de zeer populaire escape room, stelde Proos al vorig jaar. “Het is eigenlijk gewoon wandelen, maar dan veel leuker."

Vorig jaar mei/juni startte dit initiatief met drie routes: de 'Tocht van Tinus' in de buurt van Zonnestraal en op de hei, ‘Villa Safari’ in de villawijk en ‘Het Geheim van Sypesteyn’ rond het bekende kasteel-museum in Loosdrecht. "Vorig jaar liepen meer dan zestig groepen een Escape Route en ontvingen we ongelofelijk veel leuke reacties", aldus Proos. 

Beter en leuker

Voor dit jaar is alleen de Tocht van Tinus blijven staan. Villa Safari heeft plaats moeten maken voor De Voyeur en een derde route is nog in de maak. Het Geheim van Sypesteyn keert dus niet terug, omdat deze vorig jaar, zoals Proos aangeeft, het minst populair was en 'wat gedoe' opleverde. "We hebben behoorlijk wat lering getrokken uit vorig jaar", vertelt de theatermaker. "Een aantal dingen kon beter en leuker. Zo ging het grootste deel van de tochten vorig jaar via Google Maps. Maar wij zijn fotograaf en verhalenverteller. Daar moesten we wat mee."

En dus gaan deelnemers dit jaar op pad met een stapel zwart-wit foto's, gemaakt door Kasbergen, met daar achterop teksten geschreven door Proos. "Ja, zwart-wit. Ik houd van ouderwets. Er moet een bepaalde charme zijn. Wij zijn allebei nostalgische mensen. Bovendien - niet onbelangrijk - had je bij de Tocht van Tinus op heel veel plekken op de hei geen bereik."


Beeld uit 'De Voyeur'. Foto: Eva Kasbergen

Dat de overigens populaire Villa Safari nu plaats moet maken voor De Voyeur is ook om belangstellenden weer een ander stukje Hilversum te tonen, vervolgt Proos. Welk stukje Hilversum dat dan is, wil hij niet verklappen. Het startpunt - een kerkje - is namelijk direct een raadsel. Ook waar de derde route is, blijft geheim. 

Met de pakweg twee kilometer lange routes zijn deelnemers pakweg vijf kwartier bezig. Tussendoor zijn er ruim tien haltes met raadsels. Kasbergen en Proos zijn veel langer bezig om deze in elkaar te zetten. "We laten ons eerst inspireren door de omgeving, dan gaan we aan de rosé en komt het verhaal. Maar het zoeken duurt zo lang. Als al die puzzelstukjes eenmaal zijn gevonden is die puzzel zo gelegd."

Nietsvermoedend

Aan de naam van De Voyeur is het tweetal gekomen gekomen omdat tijdens de route de hele tijd mensen nietsvermoedend voorbij liepen. En ja, je gaat met zo'n route heel anders naar Hilversum kijken, vervolgt Proos. "Tegenwoordig loop ik ook twee keer in de week hard, maar ik kan nu niet meer door een wijk rennen en bedenken dat hier ook nog een mooie post is voor een route. Er zijn allerlei fotogenieke plekjes. Het grappige aan De Voyeur is dat we de route eerst andersom liepen en er toen niks aan vonden. Pas toen we vanaf de andere kant begonnen, was hij veel leuker."

Op speciaal verzoek van de gemeente Hilversum, die het initiatief ook ziet als leuke activiteit tijdens de meivakantie, zijn de Escape Routes dit jaar al op Koningsdag van start gegaan. De eerste paar boekingen zijn al wel binnen, zegt Proos, maar het moet nog wel loskomen. Hij denkt dat dit ook met de coronamaatregelen te maken heeft. De routes zijn geschikt voor drie tot zes personen en gebleken is dat vooral vriendengroepen zich aanmelden. Proos: "Ik kan me voorstellen dat mensen nu nog even wachten op verdere versoepelingen voordat zij zich aanmelden."

Deelnemen aan een Escape Route kost 55 euro per groep. Voor meer informatie en aanmelden, zie

www.escaperoutegooi.nl

.
Beeld uit de 'Voyeur'.