Het was een complete verrassing voor de Loosdrechter.
Het was een complete verrassing voor de Loosdrechter. Foto: Gemeente Wijdemeren

Jonge Loosdrechter krijgt zilveren medaille Carnegie Heldenfonds

LOOSDRECHT Burgemeester Crys Larson van de gemeente Wijdemeren heeft de Zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt aan de 19-jarige Hessel ten Holter. Hij schoot op dinsdag 21 augustus 2018 te hulp bij huisarts Willem Stronck toen die in zijn behandelkamer door een patiënt met een mes werd aangevallen.

De Loosdrechtse huisarts heeft het dankzij ingrijpen van Hessel, die toen net 17 jaar was, overleefd. De tiener zat op zijn fiets toen hij hulpgeroep hoorde vanuit een openstaande raam bij een huisartsenpraktijk aan de Eikenlaan. De jongen zag door de lamellen dat er een man met een mes naast een huisarts stond, maar hij twijfelde geen moment. Door een openstaande raam wist Hessel snel naar binnen te komen. Eenmaal binnen schrok de dader zo van zijn aanwezigheid dat hij het op een rennen zetten. Later die dag werd een 34-jarige man uit Loosdrecht opgepakt.
Hessel is eerder door de gemeente Wijdemeren voor deze heldendaad gehuldigd en kreeg deze week in het bijzijn van burgemeester Crys Larson door zijn moeder de Zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds opgespeld. Het was een complete verrassing voor de Loosdrechter.

Andrew Carnegie

De stichting Carnegie Heldenfonds ontleent haar naam aan Andrew Carnegie, die in 1835 in Schotland werd geboren.
Dat iemand een zilveren of bronzen Carnegie-medaille ontvangt komt zelden voor. Sinds 2005 is het mogelijk om aan personen die ‘met gevaar voor eigen lijf en goed voor anderen in de bres zijn gesprongen’ een bronzen legpenning toe te kennen. In de levensreddende actie door Hessel ten Holter is door het fonds geconcludeerd dat een Zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds passend zou zijn.