Het nu nog saai ogende Oosterspoorplein.
Het nu nog saai ogende Oosterspoorplein. Foto: Bastiaan Miché

‘Was er discussie met inwoners over verplaatsing Oosterspoorplein?'

Hoe zit het nu met het participatieproces rondom de plannen voor het Oosterspoorplein? Tijd om duidelijkheid te scheppen in deze situatie, meent de fractie van de SP.

HILVERSUM De verhouding tussen de gemeente en een deel van de bewoners Over het Spoor is er de afgelopen weken niet beter op geworden. Inmiddels zijn de verenigde buurtorganisaties Hilversum-Oost een petitie begonnen om de verstedelijking in postcodegebied 1221, waaronder de plannen voor het Oosterspoorplein, tegen te gaan.

Een deel van de bewoners in 1221 voelt zich overvallen door de voorgelegde voorkeursvariant van het college van burgemeester en wethouders (B&W), terwijl wethouder Floris Voorink aangeeft dat er bij ontzettend veel betrokkenen input is opgehaald.
Tijd om duidelijkheid te scheppen in deze situatie, vindt de SP. Fractievoorzitter Pierre van Rooden heeft een aantal keer gesproken met de begeleidingsgroep van Bruisend Hart en gaat in de commissievergadering van volgende week woensdag vragen stellen aan portefeuillehouder Voorink.

Zo wil de socialist onder andere van de VVD'er weten waar het idee vandaan komt om het Oosterspoorplein meer de wijk in te brengen en dat er nieuwe woningen en bedrijfsruimten in dit ontwerp zijn opgenomen. Is er een discussie geweest met name met inwoners over het verplaatsen van dit plein? En is er gesproken met de inwoners over het doortrekken van de Noorderweg naar de Zuiderweg, een knip of een andere oplossing voor het autoverkeer?
Zoals wel vaker in Hilversum is de participatie - het meedoen - niet lekker verlopen. Volgens de SP was de verwachting van Bruisend Hart dat de participatie al invloed zou hebben op het eerste deel van het ontwerpproces, het bedenken en schetsen van de keuzevarianten. "In plaats daarvan lijkt te zijn gekozen voor het bepalen vanuit een geheel intern proces, waarna de participatie-uitkomst nog hooguit kon dienen voor wat verfijning van die varianten”, stelt Van Rooden nu.
In een reactie op de woede en verbazing van omwonenden van het Oosterspoorplein reageerde Voorink tegenover de Gooi en Eembode op de commotie. Hij herkende zich niet in het beeld dat er niet geparticipeerd is en dat het college zomaar een voorkeursvariant zou neerleggen. De spoorzonewethouder zei dat er juist stevig is ingezet op participatie en dat er heel veel stakeholders bevraagd zijn. Overigens is er nog niets bedongen. Want de wethouder benadrukt dat er nog heel wat inhoudelijke aspecten uitgewerkt moeten worden. "Eerst is het woord aan de gemeenteraad. Dan gaan we verder met bepaalde dingen uitwerken”, meldde Voorink.

Zelf heeft de oppositiepartij wel een idee hoe het nu verder moet. De socialisten willen alle varianten - ook die de begeleidingsgroep heeft opgesteld - ter participatie voorleggen aan de inwoners. "Dat zal de beslissing met een paar maanden verlengen”, geeft Van Rooden aan. Vanwege de drukke agenda en het aanstaande zomerreces komt het in augustus/september terug in de politiek.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra