Eén van de zeventien sensoren in het centrum van Hilversum.
Eén van de zeventien sensoren in het centrum van Hilversum. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Geen problemen hier met privacy bezoekers'

Wat betekent de boete van 600.000 euro die de gemeente Enschede heeft gekregen voor wifitracking voor de druktemeter in het centrum van Hilversum? Immers, ook dit systeem werkt met het opvangen van zogenoemde WPS-signalen. 

Enschede kreeg de bestuurlijke boete van de  Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de privacy van burgers niet goed was gewaarborgd. Met sensoren mat deze gemeente de drukte in de binnenstad.

Hilversum beschikt sinds oktober vorig jaar over een druktemeter, bedoeld om te voorkomen dat in coronatijden het té druk is. Op verschillende locaties in het centrum - Marktplein, Groest, Biersteeg, Kerkstraat, Kerkbrink en Keiplein - zijn zeventien sensoren aangebracht die signalen ontvangen van mobiele telefoons. 

Is het op sommige plekken (te) druk dan kleurt deze druktemeter oranje of rood en kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren eventueel het gebied afzetten. Ondanks zorgen vanuit de gemeenteraad en ook de samenleving, hebben het college van burgemeester en wethouders en ook het

Stadspanel

altijd beweerd dat de druktemeter privacyvriendelijk is. 

Onmogelijk

De berichten vanuit Enschede veranderen daar niks aan, blijkt uit een brief van economiewethouder Gerard Kuipers aan de gemeenteraad. Ook het Hilversumse systeem werkt weliswaar met het opvangen van WPS-signalen (WiFi positioning systems), echter het Hilversumse systeem telt alleen. 

Het is daarom onmogelijk om personen en apparaten te identificeren of te volgen. “Daarnaast heeft ons systeem een ander doel”, aldus Kuipers, “namelijk het inzichtelijk maken van de mate waarop in het centrum gezonde afstand kan worden gehouden in verband met corona. Het systeem in Enschede had tot doel het in kaart brengen van passantenstromen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De druktemeter kleurde eind vorig jaar voor de Kerkstraat nog weleens rood. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kuipers schrijft dat direct nadat de boete voor Enschede bekend was Hilversum de externe Functionaris Gegevensbescherming heeft gevraagd de relevante verschillen en overeenkomsten tussen beide systemen te onderzoeken. “Hieruit blijkt dat onze druktemeter wezenlijk anders functioneert dan het systeem in Enschede, en blijft aansluiten bij de AVG”, aldus de wethouder.

‘Het is niet mogelijk een apparaat/persoon te volgen in het centrum’

Zo concludeert de externe Functionaris Gegevensbescherming dat de inbreuk op de risico’s en persoonlijke levenssfeer van personen in het centrum van Hilversum minimaal is. “Er worden door mobiele apparaten uitgezonden signalen ontvangen, maar deze worden realtime onherleidbaar gemaakt naar het apparaat en eventuele drager/eigenaar. Het is niet mogelijk een apparaat/persoon te volgen in het centrum”, is de conclusie. “Verder worden alleen aantallen personen in een sector per tijdvak vastgelegd, gecommuniceerd en bewaard. De druktemeter is volledig geautomatiseerd. De toepassing is privacy-by-design uitgevoerd.”

Offline gehaald

Daarnaast krijgen met de Hilversumse druktemeter bezoekers de kans een veilig moment te kiezen voor een bezoek aan het centrum en ondersteunt deze handhavers, politie en stewards bij hun werk. “Dit sluit aan bij de wettelijke taken en bevoegdheden van de gemeente op het gebied van volksgezondheid, openbare orde en veiligheid”, aldus Kuipers. “Zodra de dreiging van corona voorbij is wordt het systeem offline gehaald en worden de sensoren verwijderd.”

Afbeelding