Hans Roos tijdens een eerdere herdenking.
Hans Roos tijdens een eerdere herdenking. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Het is geweldig dat dit gebeurt'

HILVERSUM Voorzitter Hans Roos van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek vindt het mooi dat het college van burgemeester en wethouders én de gemeenteraad samen hun publieke excuses hebben aangeboden voor het overheidshandelen in de oorlogsjaren in Hilversum.

Roos, samen met zo'n veertig anderen zelf aanwezig bij de herdenking dinsdagmiddag op de Noorderbegraafplaats, noemde de toespraak van wethouder Arno Scheepers indrukwekkend. “Wel is het jammer dat de burgemeester de woorden zelf niet kon uitspreken. Die man is heel betrokken en heeft sowieso het proces van herdenkingen nieuw leven ingeblazen.”
Op de vraag of Hilversum dit niet al veel eerder had moeten doen, is het antwoord: "Het is geweldig dat dit gebeurt. En eigenlijk is dit altijd te laat. Dat is ook eigenlijk niet zo van belang. Dat het in deze tijd gebeurt, is extra belangrijk. Er speelt van alles in onze samenleving. Het lot van Joden anno 2021. Antisemitisme krijgt nadrukkelijk weer een gezicht.”

Waardevol is ook, aldus Roos, dat het totale gemeentebestuur - dus zowel college en raad - zich tegen de lokale overheid van toen uitspreekt. "Dat ze zich uitspreken tegen wat er toen in het grote, gele raadhuis zat, is nog waardevoller. In een tijd dat alles tegen lijkt te zitten, corona en nu zelfs het weer (het regent tijdens het gesprek, red.) is het goed dat er zo'n belangrijke uitspraak komt. Het is alleen teleurstellend dat Broertjes dit niet zelf kon doen.”

Veel meer over de herdenkingen dinsdagmiddag en ook een verslag van de Bill Minco-lezing op www.gooieneembode.nl/extra