De GGD Gooi en Vechtstreek heeft tot nu toe aan 53.535 mensen de eerste vaccinatie gegeven.
De GGD Gooi en Vechtstreek heeft tot nu toe aan 53.535 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Foto: © Bob Awick

Coronacijfers dalen, maar het blijft spannend

HILVERSUM Tergooi telt minder coronapatiënten dan vorige week en ook de GGD meldt nu minder nieuwe coronabesmettingen dan zeven dagen terug. Toch is er van een juichstemming allerminst sprake. “Het is een momentopname.”

Dat laatste zegt woordvoerder Wencke Fassbender van Tergooi. Zij laat weten dat er momenteel 21 coronapatiënten verblijven, waarvan acht op de intensive care. Daarnaast heeft het ziekenhuis afgelopen week enkele patiënten verplaatst naar ziekenhuizen elders - met name naar het noorden - waardoor er in Hilversum wat meer ruimte is. “Voor de familie is dit niet leuk. Die moeten verder reizen. Maar we doen dit alleen als het echt niet anders kan. Wat wel mooi is dat de spreiding door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding over de verschillende ziekenhuisregio’s goed werkt.”
Maar voor versoepelingen binnen het ziekenhuis en het oppakken van reguliere en planbare zorg is het nog te vroeg, stelt de zegsvrouw. Waarschijnlijk pas na Hemelvaart - als alle meivakanties erop zitten - kan er pas worden bekeken of opschalen van die reguliere zorg een optie is.

Fors minder getest

Ook de regionale GGD geeft - net als Tergooi - aan dat er ten opzichte van vorige week weinig is veranderd. Het aantal nieuwe besmettingen is met 465 positief geteste inwoners van ‘t Gooi en de Vechtstreek in een week iets lager dan vorige week (526), maar aan de andere kant was het aantal bezoekers van de twee GGD-teststraten in Hilversum en Huizen juist fors lager: 4198 tegenover 6026. Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, steeg daardoor van 8,4 naar 9,3 procent. Het vaccineren van mensen komt wel steeds meer op gang. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 53.535 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Hiernaast hebben 18.231 mensen met twee prikken van de GGD de vaccinaties afgerond.