De groene scooters zijn veel te zien in het straatbeeld, maar lang niet altijd juist geparkeerd.
De groene scooters zijn veel te zien in het straatbeeld, maar lang niet altijd juist geparkeerd. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Gevaarlijke situaties' door opvallende deelscooters

Wat is duurzaam, groen en staat door heel Hilversum? De deelscooters van GO Sharing, maar daar is meer mee aan de hand.

HILVERSUM Wat nieuw is, springt vaak in het oog en vraagt ook enige tijd van gewenning. Dat geldt zeker voor de groene deelscooters van GO Sharing. Veertien dagen staan zij nu in Hilversum en de e-scooters houden de gemoederen in Hilversum volop bezig. De CDA-fractie heeft al artikel 41-vragen gesteld, vanwege 'gevaarlijke situaties die ontstaan'.

Ineens waren er honderd groene deelscooters van GO Sharing in Hilversum. Vanaf donderdag 29 april, een week nadat de gemeenteraad de Mobiliteitsvisie 2040 had aangenomen, waren de e-scooters in het straatbeeld te zien. Groen, duurzaam en een handig alternatief voor een stadsrit met de auto. Zo positioneerde verkeerswethouder Annette Wolthers de komst van de deelscooters. "Met het deelvervoer stimuleren we mensen om met duurzaam vervoer te reizen en de auto te laten staan. Dit is ook een van de hoofdpunten van de mobiliteitsvisie 2040. Het elektrische deelvervoer draagt daarom bij aan verduurzamen van het verkeer in Hilversum", waren haar woorden.
Blijkbaar worden de opvallende scooters al goed gebruikt, want naast de CDA-vragen regent het klachten op social media en dan met name het parkeergedrag van de gebruikers. Cru gezegd; als de bestemming bereikt is, wordt de scooter neergezet waar het de bestuurder goed uitkomt in plaats van in de speciale parkeerzones die te vinden zijn in de gebruikersapp (gebruikers per minuut dat ze reizen vanaf 23 cent). Dat leidt ertoe dat deze elektrische tweewielers bijvoorbeeld midden op het voetpad staan. Vorige week lag er zelfs al één in de Lorentzvijver. En wat zorgen baart, is dat jongeren zonder certificaat of rijbewijs op deze voertuigen zouden rijden.

Het onverschillige rij- maar voornamelijk parkeergedrag houdt niet alleen de gemoederen in Hilversum bezig. In Assen bijvoorbeeld evalueren ze eind mei het gebruik van de knalgroene deelscooters, omdat de inwoners daar horendol worden van de elektrische tweewielers die overal en nergens in hun stad geparkeerd staan. En dat terwijl GO Sharing parkeerregels heeft. Na gebruik moet de scooter netjes worden geparkeerd. Stalt de gebruiker hem verkeerd krijgt deze de eerste keer een waarschuwing, dan volgt een boete en bij de derde keer foutparkeren vliegt de gebruiker uit de GO Sharing-app.

CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen heeft de 'gevaarlijke kwesties bij het college van burgemeester en wethouders aangekaart en wil van hen weten welk beleid de gemeente heeft ten aanzien van aanbieders van deelvervoer als het gaat om plekken waar geparkeerd moet worden. "Welke afspraken zijn hierover gemaakt met de aanbieder van de GO Sharing scooters en in hoeverre passen deze afspraken in het beleid?”, is één van zijn schriftelijke vragen. Daarnaast wil de christendemocraat weten of Hilversum een vergoeding krijgt van GO Sharing. Als dat zo is dan wil hij weten waar deze vergoeding voor wordt gebruikt.