Rode Kruis-vrijwilliger Joke Verrij staat drie á vier dagen in de week op verschillende vaccinatielocaties in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek.
Rode Kruis-vrijwilliger Joke Verrij staat drie á vier dagen in de week op verschillende vaccinatielocaties in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek. Foto: Jason Rafael

De glimlach van een... vrijwilligster

Rode Kruis-vrijwilliger Joke Verrij uit Hilversum staat drie á vier dagen in de week op verschillende vaccinatielocaties in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek. Inmiddels wordt ze geroemd vanwege haar luisterend oor en warme glimlach.

Als EHBO’er is vrijwilliger Joke Verrij (66) één van de bekendste gezichten in de vaccinatiepaviljoens. Ze monitort mensen na het ontvangen van de coronavaccinatie zo’n vijftien tot dertig minuten en helpt als dat nodig is. “We kijken in de EHBO-ruimte of het goed met hen gaat en je bent ook een aanspreekpunt”, vertelt de Hilversumse. 

Tijdens het werk ziet Verrij veel nieuwe gezichten. “Ik ontmoet de hele dag mensen in een tijd waarin je niet op visite gaat of mensen thuis ontvangt. Dus dat is echt fantastisch.” Veel mensen blijven haar bij. “Er zit een man in de wachtruimte en hij is zojuist gevaccineerd. Plotseling staat hij op en draagt mij een zelfgeschreven gedicht voor. Dat is toch prachtig!”

‘Het is veel meer dan pleisters plakken. Je moet je ook kunnen verplaatsen in de ander.’

Het geven van aandacht aan de medemens is voor Verrij en andere vrijwilligers van het Rode Kruis een speerpunt. “Waarom ga je als Rode Kruis-vrijwilliger ergens naartoe? Niet alleen om die EHBO-tas open te doen”, vertelt ze. “Je doet het om iets voor iemand te betekenen. Het is veel meer dan pleisters plakken. Je moet je ook kunnen verplaatsen in de ander. Zeker in deze coronatijd is het voor mensen fijn om hun verhaal te delen. Je werk wordt onmiddellijk beloond. Een vrouw vertelde bijvoorbeeld dat ik een ontzettend vriendelijke uitstraling heb”, vertelt de 66-jarige terwijl een glimlach op haar gezicht verschijnt. “Dat zijn de dingen die je dag kleuren en dat neem ik ook mee voor de rest van de dag.”

Angel eruit halen

Een Rode Kruis-vrijwilliger probeert ook mensen te helpen die angstig zijn wanneer ze de prik krijgen. Volgens Verrij weten ze vaak niet precies waarvoor ze bang zijn. “Je moet dan op zoek naar de angel. Ik probeer dan met verschillende vragen uit te vissen wat iemand spannend vindt. Mensen zijn bij de tweede prik vaak weer blij als ze mij weer zien.”

Momenteel krijgen steeds jongere mensen hun vaccinatie. Hierdoor worden volgens Joke de contactmomenten anders. “We begonnen met mensen tussen de negentig en honderd jaar. Zij pakken je ook beet om je te bedanken. Ze zijn zó blij”, omschrijft ze. Voor velen was dit het eerste uitje sinds maanden. “De bezoekers die nu komen zijn iets minder gespannen.” Volgens de Hilversumse komen mobieltjes nu eerder tevoorschijn en moet het allemaal sneller, bijvoorbeeld in de lunchpauze van werk. Maar ook zij stellen een praatje op prijs. Voor echt contact heb je aan een paar minuten al genoeg.”

Verrij brengt haar motivatie en enthousiasme graag over op anderen. Ze hoopt dan ook dat meer mensen dit werk ook willen ontdekken. Wil jij aan de slag als Rode Kruis-vrijwilliger? Neem contact op via

www.rodekruis.nl/utrecht

.