Vrijwilligers van Buurtpost Zuid, met in het midden Jacqueline van Oostveen, houden De Lelie schoon
Vrijwilligers van Buurtpost Zuid, met in het midden Jacqueline van Oostveen, houden De Lelie schoon Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

'Ik voel me als oud vuil aan de kant gezet'

De donderdag gepresenteerde plannen voor de nieuwe multifunctionele accommodatie op de plek van De Lelie en Paulusschool in Hilversum-Zuid, zijn bij Jacqueline van Oostveen van Buurtpost Zuid als een bom ingeslagen. “De wethouder vertelt halve waarheden.”

Donderdag gaf wijkwethouder Arno Scheepers een toelichting op de

plannen

waarover - zei hij - alle betrokken partijen enthousiast zijn. Dat zijn AT-Scholen (Paulusschool), Bink Kinderopvang, Versa Welzijn en namens de buurt de zogenoemde Klankbordgroep. Buurtpost Zuid, dat lange tijd optrad als vertegenwoordigende partij vanuit de buurt, was echter bij dat proces niet betrokken. Dat was dus die Klankbordgroep met onder meer bewoners, ondernemers én oud-Buurtpost-bestuursleden Floor Potters en Gonny van Reede. 

Volgens de wethouder is het namelijk niet meer geheel duidelijk namens wie Buurtpost Zuid, dat bestaat uit twee bestuursleden, spreekt. Wel ziet hij graag dat Van Oostveen en medebestuurslid Yvonne ter Huizen vanwege hun kennis en betrokkenheid zich bij de Klankbordgroep aansluiten. “Ik heb hen daarvoor meerdere keren uitgenodigd”, zegt hij vrijdag nog maar eens. “En de uitnodiging staat nog altijd. En weet wel. Die klankbordgroep is ook echt ontstaan vanuit die buurt.”

‘Alsof ik ben ontslagen uit een vrijwillige functie’

Het ziet er voorlopig echter niet naar uit dat Van Oostveen zich zal aansluiten bij deze ‘ja-knikkers’. Er is te veel gebeurd en er zijn al harde woorden gevallen. “En als ik als zelfstandige partij niet serieus wordt genomen, hoe kan ik dan serieus worden genomen in de Klankbordgroep? Van Oostveen was donderdagavond dan ook compleet verrast toen zij het nieuws over De Nieuw Lelie zag op deze website. “Ik ben echt in shock, voel me als oud vuil aan de kant gezet. Onze stichting is niet op waarde geschat. Alsof ik ben ontslagen uit een vrijwillige functie.”

Meerdere malen, aldus Van Oostveen, heeft Buurtpost Zuid gevraagd naar de voortgang van het sowieso al tumultueus verlopen proces. Maar - zegt zij - alles is steeds afgehouden. Bovendien komt de wethouder volgens de betrokken Hilversumse steeds met ‘halve waarheden’ en bestaat Buurtpost Zuid uit veel meer mensen dan alleen de twee bestuursleden. “Het is niet alleen het bestuur, maar ook je netwerk in de buurt. Wie houdt zich steeds bezig met het gebouw dat er nu nog altijd staat? Wie ruimt het op? Doet er plantjes bij? Dat is toch echt Buurtpost Zuid. Wij houden het bij.” 

Nooit serieus genomen

Maar nu voelt het haast alsof al het werk voor niks is geweest en Buurtpost Zuid ‘nooit serieus is genomen als aparte partij’. Eigenlijk ging het volgens Van Oostveen mis toen de gemeenteraad vorig jaar het voorbereidingskrediet van vier ton vrijgaf. Destijds was aangegeven dat alle partijen van de intentieovereenkomst (en daar zat Buurtpost Zuid bij) een volwaardige plaats zouden krijgen in de projectorganisatie. “Dat betekent dat ook de buurtstichting (Buurtpost Zuid, red.) rechtstreeks aan tafel zit bij de planvorming en medezeggenschap heeft bij onder meer de architectenkeuze en de inrichting van het buurtcentrum en de buitenruimte.”

Schaam mij diep

Van Oostveen snapt niet dat deze voorwaarden ‘totaal worden genegeerd door alle partijen’. Zo had onder meer het verwijderen van Buurtpost Zuid uit het proces volgens haar vanuit het Hilversumse college moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad, net als het vervangen van Buurtpost Zuid voor de Klankbordgroep. “Dat ze ons eruit hebben gewerkt, voelt als een vriendschap die op niets is gebaseerd. Je krijgt zo een dolk in je rug geduwd. Onmenselijk. En dit is niet een groot bedrijf dat alleen maar aan geld denkt, maar dit is een gemeente.” Het buurthuis delft het onderspit en niemand die dit ziet, concludeert Van Oosteveen op social media. “De brand van het buurthuis is misbruikt om andere zaken er doorheen te drukken. Ik schaam mij diep voor deze manier van besturen. En ik betreur het als bewoner dat men zo met initiatieven van bewoners omgaat.”