Artikel 41-vragen van PvdA-raadslid Jacqueline Kalk.
Artikel 41-vragen van PvdA-raadslid Jacqueline Kalk. Foto: Bastiaan Miché

Werken aan inclusieve arbeidsmarkt?

Terwijl het kabinet nadenkt over mogelijke versoepelingen zorgt de coronacrisis voor veel mensen nog altijd voor veel (financiële) problemen. De Hilversumse PvdA-fractie vraagt aandacht voor de kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt en wijst de gemeente op een Europese subsidie die werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt.

De Denktank Coronacrisis concludeert dat de kwetsbare groepen door de huidige crisis meer kans lopen op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Hierbij gaat het onder meer om de niet-uitkeringsontvangers (ook wel NUO genoemd), arbeids-belemmerden, vijftigplussers, jongeren, langdurig uitkeringsontvangers en vreemdelingen. “Juist voor deze groepen zijn er nu nieuwe mogelijkheden gekomen vanuit Europa onder de titel REACT-EU”, schrijft PvdA-raadslid Jacqueline Kalk aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). 

De hierboven al genoemde denktank geeft volgens de sociaaldemocrate aan waarom kwetsbare doelgroepen het nu nog moeilijker hebben om werk te vinden. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het afgenomen vertrouwen in de toekomst bij werkgevers. Dit is een belemmerende factor bij het laten instromen van met name nieuwe kwetsbare werkenden. Tegelijkertijd ligt de focus vanuit de overheid bij het naar werk bemiddelen nu vooral op de recente instroom. Ofwel: mensen die het meest kansrijk zijn. Daardoor moeten de kwetsbaren achteraan in de rij aansluiten, zo luidt de redenering.

Actieve inclusie

REACT-EU wil dat aanpakken en veranderen, zo geeft Kalk aan. Ook voor kwetsbaren groepen die voor het eerst de arbeidsmarkt betreden moeten er kansen zijn. “In Nederland kunnen centrumgemeenten een aanvraag doen voor hun arbeidsmarktregio. Het doel is het bevorderen van actieve inclusie onder andere door afstemming tussen gemeentelijke activiteiten en die van de pro-vso scholen”, meldt de politica.

Inmiddels is REACT-EU toe aan de derde ronde, waarin een verruiming is opgenomen voor de mensen die richting beschut werk gaan maar ook werkenden en zelfstandigen. “Activiteiten kunnen tot 75 procent worden gesubsidieerd vanuit REACT-EU én met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020”, voegt de PvdA’er nog toe. 

Concreet

In haar artikel 41-vragen geeft Kalk aan dat het concreet om drie belangrijke zaken gaat bij deze Europese subsidieregeling. Zo gaat het om begeleiding van en oplossingen voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) voor de stap naar de arbeidsmarkt. Begeleiding van en oplossingen voor mensen die in een justitiële inrichting zitten. Tot slot biedt deze regeling hulp voor bij- en omscholing van werk naar werk voor kwetsbare mensen met een baan en personen die willen overstappen naar een zogeheten krapteberoep (beroepen met moeilijk vervulbare vacatures). 

Met dit alles uitgelegd te hebben, wil de PvdA-fractie van B&W weten of de gemeente Hilversum van plan is om van dit Europese programma gebruik te gaan maken of dat er al stappen gezet zijn in deze richting. Als dat laatste het geval is, is de vervolgvraag: welke stappen Hilversum al gezet heeft? En mocht de gemeente geen interesse hierin hebben, dan willen de sociaaldemocraten weten waarom dat het geval is.