Burgemeester Ter Heegde toont belangstelling bij de dame die het vaccin optrekt.
Burgemeester Ter Heegde toont belangstelling bij de dame die het vaccin optrekt. Foto: © Bob Awick

Vaccinatiepiek over twee weken verwacht

Over twee weken hoopt de GGD Gooi en Vechtstreek vier weken lang per week 30.000 vaccinaties te kunnen zetten. Dat is de hoop die GGD-directeur René Stumpel maandagmorgen bij de opening van het derde vaccinatiepaviljoen in het Naarderbos (het beste aan te rijden via A1/A6) uitsprak.

Dat betekent dat alle Gooise vaccinatiepaviljoens - in Naarden, Huizen en Hilversum - dan volop in bedrijf zijn. Bij ‘volle kracht’ komen dan vijftig medewerkers, exclusief verkeersbegeleiders en beveiliging, in actie.

(Tekst loopt verder onder de foto)


© Bob Awick

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren onthulde maandagochtend samen met de GGD-directeur een banner. “Kijk daar heb ik de prik gehad”, wijst hij op z’n spierbal. “Nergens last van gehad, maar dat is geen garantie voor iedereen.” Ter Heegde kreeg enkele weken terug zijn eerste vaccinatie met AstraZeneca en begin juli ontvangt hij de tweede. Ter Heegde: “De manier om uit de coronapandemie te geraken is vaccineren. Dat wordt nu met steeds meer vaart opgepakt, ook bij ons in de regio.” In zijn speech bedankte hij pachter Nedstede BV die het terrein ter beschikking heeft gesteld. “Er is een knap complex uit de grond gestampt.”

“Dan wordt een behoorlijke versnelling en een doorloop van 1.200 vaccinaties per dag verwacht. Dat zijn best veel mensen.”

Op alle drie de locaties wordt met Pfizer gevaccineerd. In Naarden (”de mooiste locatie”, volgens de GGD-directeur) komt daar waarschijnlijk over twee weken het Janssen-vaccin bij. “Dan wordt een behoorlijke versnelling en een doorloop van 1.200 vaccinaties per dag verwacht. Dat zijn best veel mensen.” Om Covid-19 te bestrijden wordt in Huizen ook met AstraZeneca geïnjecteerd. De ‘prikpaviljoens’ zijn zeven dagen per week - ook op feestdagen - open van 8.00 tot 20.00 uur (afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin), maar Stumpel laat weten dat ‘als de GGD er plotseling een bups extra vaccins bij krijgt’ de deuren al om 6.00 uur open kunnen en pas weer om 23.00 uur zullen sluiten. Elke Nederlander mag van de elke priklocatie gebruik maken. Ze kunnen kiezen voor de dichtsbijzijnde locatie en de eerste mogelijkheid.

Het terrein P3 aan de IJsselmeerweg in Naarden is gratis beschikbaar gesteld door Nedstede BV, waarvan Michael van de Kuit eigenaar is. Aanvankelijk zou de derde locatie in Muiden op het Maxis-terrein komen maar dat ging niet door. “Een teleurstelling”, zegt Stumpel nog altijd, maar wil daaraan verder dan “we hadden onze kaart erop gezet” niet vuilmaken. Later viel het oog op de P1-plek in het Naarderbos maar dat zou te dicht op de bebouwing liggen. De ‘gouden tip’ - P3-locatie - kwam van een inwoner van Gooise Meren. “Het is een ideale plek met vanuit de kantine een prachtig uitzicht over het water.” Parkeren gaat er prima. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


© Bob Awick

Wie de grote witte tent binnenkomt, zie twaalf administratieplekken. Daar wordt het vaccin gekoppeld aan de persoon. Elke vaccin heeft ook een eigen kleur. Zo heeft Pfizer oranje, AstraZeneca blauw en krijgt Janssen straks de groene kleur. Er zijn acht plekken voor de artsen die de prik zetten. Al met al duurt dat een kleine vijftien minuten. Aansluitend moeten de mensen verplicht een kwartier wachten in een ruimte waar de zitplekken met schermen zijn gescheiden. Stumpel is positief gestemd: “Iedereen komt goed op tijd.” Hij merkt nog wel op dat hij ‘nare mailtjes’ ontvangt. “Het zou te leeg zijn in de vaccinatiepaviljoens en we moeten tempo maken. Maar dat heeft niks met het organiseren van personeel te maken, maar met het aanbod van vaccins”, leg hij uit. In het midden van de tent - achter de artsenkamers - zitten de vaccinatievoorbereiders.

”Onze grootste zorg is om de bijzondere doelgroepen te bereiken”, vertelt Stumpel

Iedereen boven de 60 jaar heeft inmiddels een eerste of zelfs tweede bescherming tegen Covid-19 gehad. Per dag worden maximaal vijf vaccinaties overgehouden; de zogenaamde ‘surplus’. Deze dosissen worden in de zorg weggezet; aan zorgmedewerkers, schrijnende gevallen via de huisartsen of medewerkers van de vaccinatielocaties. ”Onze grootste zorg is om de bijzondere doelgroepen te bereiken”, vertelt Stumpel. Hij bedoelt hiermee de laaggeletterden, mensen met een sociaal-economische status en anderstaligen. Via de Regio wordt nu een campagne opgestart om deze mensen te bereiken. Het is de bedoeling om hen voldoende in te lichten, zodat ze een weloverwogen keuze voor wel/niet vaccineren kunnen maken. “Het is niet bedoeld om mensen over te halen zich te laten vaccineren.” Iedereen krijgt per brief een uitnodiging voor de coronaprik, maar laaggeletterden hebben de neiging deze persoonlijke invitatie terzijde te leggen omdat ze de brief niet kunnen duiden. In de regio Gooi en Vechtstreek zijn vele duizenden mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

(Tekst loopt verder onder de foto)


© Bob Awick

Terwijl Stumpel en de burgemeester bij de entreeruimte de aandacht van de pers krijgen, wordt binnen een agent van de mobiele eenheid in Amsterdam, maar woonachtig in Weesp, ingeënt. Hij zit in de zogenaamde ‘voorrangsgroep’ vertelt de 40-jarige politieman die liever anoniem wil blijven. “Ik ben blij met de vaccinatie, zowel voor mijn werk als privé.” Hij hoopt weer - zonder te testen - op vakantie te kunnen. Dat hij Pfizer ingespoten heeft gekregen vindt hij fijn, maar: “Was het AstraZeneca geweest dan had ik het ook gedaan.” Hij heeft (nu nog) geen last en en de prik deed geen pijn. 

Ook de 60-jarige Omar (van Marokkaanse afkomst) heeft de prik gehaald. Hij vertelt dat de arm niet pijn doet, maar dat hij deze vasthoudt in verband met de bloedverdunners die hij slikt. Bij hem was geen enkele twijfel om zich te laten vaccineren. Ook anderen in zijn directe leefomgeving zullen de prik na een oproep gaan halen, zo vertelt hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding