Asperges voor goede doel gingen als warme broodjes

HILVERSUM Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: de aspergeverkoop voor het goede doel op het C&A-plein in Hilversum. Normaal gesproken gaat de verkoop behoorlijk goed, maar dit keer blikt de organisatie terug op een daverend succes. Al voor het middaguur was alles verkocht.

Ieder jaar staan de Venrayse Lions op de dag voor Moederdag op vijf plaatsen in het land, waaronder dus in het centrum van Hilversum, om Noord-Limburgse asperges te verkopen voor het goede doel. Dat was dit keer het Daan Theeuwes fonds. Deze stichting ondersteunt jongeren met niet aangeboren hersenletsel bij hun revalidatie. De opbrengst van de Lions draagt bij in de kosten van een opvanghuis waar vrijwilligers en vrienden gezamenlijk werken aan een nieuwe toekomst voor deze gehandicapte jongeren.

“Dit jaar waren we snel uitverkocht. Minder kilo’s meegenomen”, aldus Lions-woordvoerder Koos de Schipper. “Omdat corona onzekerheid gaf. Bovendien waren de asperges uitermate schaars vanwege het zeer koude voorjaar. De steeds meer online bestellingen dit jaar waren een zeer positieve boost tot snel verkopen. Maar de kraamverkoop blijft, zeker als ik in mijn aspergepak de mensen aanspreek. Het is ludiek en brengt reuring in de stad.”

De verkopers ontvingen de eerste klant in Hilversum zaterdag al om 8.10 uur. De Schipper: “Dan is het zeer spijtig klanten om rond 12.00 uur nee te moeten verkopen. Dat is nooit eerder gebeurd in al die 29 keer dat ik hier in Hilversum kom.”

Meevaller was bovendien dat de verkopers zaterdag net voor de regen hun spullen konden inpakken en vertrekken. "De voorbereiding is altijd stressvol in verband met het weer en inkoop-en verkoopprijzen. Dat maakt het zo'n dag tot een inspannende klus van 4.30 uur tot 20.00 uur.” Maar achteraf is het het allemaal waard geweest. De uiteindelijke netto opbrengst was ruim 600 euro.