Koningin Máxima in Cabrio in Soest waar een kleine delegatie uit Hilversum haar verraste met een felicitatiefilmpje.
Koningin Máxima in Cabrio in Soest waar een kleine delegatie uit Hilversum haar verraste met een felicitatiefilmpje. Foto: Set Vexy / Meer Muziek in de Klas

Scholieren verrassen koningin Máxima

Met een muziekfilmpje hebben Hilversumse en andere scholieren uit de Gooi en Vechtstreek Koningin Máxima dinsdag verrast. Hare majesteit was ontroerd door de muzikale productie van de kinderen, die als inleiding geldt voor het binnenkort te sluiten Muziekakkoord in deze regio.

Al een paar maanden terug bedacht de Hilversumse Nanette Bakker, lid van de stuurgroep van Meer Muziek in de Klas Gooi en Vechtstreek, dat er iets speciaals moest gebeuren voor de introductie van het regionale Muziekakkoord, dat op 16 juni ondertekend wordt in het Muziekcentrum voor de Omroep aan de Heuvellaan. Met de vijftigste verjaardag van de vorstin op komst vond zij het een alleraardigst idee om de erevoorzitter van dit platform een muzikaal cadeau te geven. 

Eind maart zijn de basisscholen in Hilversum en omgeving aangeschreven om een klein muziekstukje te maken voor de jarige koningin. Meer dan dertig groepen hebben een filmpje ingezonden met als Hilversumse inbreng onder meer die van de Violenschool, de Vondelschool, de Wilhelminaschool, De Wilgetoren, de Augustinusschool en de Lorentzschool. Volgens Bakker zijn de groepen kinderen ‘zeer creatief’ geweest. Op verschillende manieren en in diverse talen wensten de kinderen haar zingend alvast een fijne verjaardag toe. Zij mogen trots zijn op zichzelf vindt ze. En al helemaal omdat het de aanstaande jarige, Máxima wordt maandag 17 mei vijftig jaar, echt raakte. “Ze heeft een traantje moeten wegpinken.”

Burgemeester

Spannend was het dinsdag vooral voor Wilhelminaschool-leerkracht Rick de Jongh en zijn twee groep 8-leerlingen Emma en Julian. Zij mochten als mini-vertegenwoordiging van Hilversum in openluchttheater Cabrio in Soest, waar Máxima te gast was, het felicitatiefilmpje laten zien. “Ook de burgemeester is trots op alle kinderen en leraren”, zegt Bakker. “Hoewel hij ziek en herstellende is, heb ik hem wel hiermee weten te bereiken.”

Binnenkort is deze compilatie te zien op de website van Meer Muziek in de Klas. In een later stadium zullen alle gemaakte filmpjes via de stichting te zien zijn. Zondagavond zijn vermoedelijk ook enkele beelden van het verjaardagsfilmpje te zien op NPO1. Daar wordt aandacht besteed aan de vijftigste verjaardag van de koningin en aan de tour die zij dinsdag maakte met onder meer het bezoek aan Soest. 

Professioneel

Bakker vindt het een goede zet dat er over een maand handtekeningen van onder meer scholen en muziekscholen worden gezet onder het Muziekakkoord voor de Gooi en Vechtstreek. De stichting Meer Muziek in de Klas wil structureel meer muziekonderwijs in de klas voor de 1,6 miljoen basisscholieren in Nederland. Structureel wil zeggen: wekelijks les van een professionele muziekleraar. Zingen en muziek maken zorgt niet alleen voor blije kinderen en vrolijkheid, maar er zitten nog veel meer voordelen aan vast.

Kinderen profiteren hun leven lang van muziekonderwijs is de stelling van de stichting. Zo is muziek goed voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat daardoor de schoolresultaten verbeteren. Daarnaast maakt muziek creatief. Nieuwe ideeën ontstaan omdat het brein in en ontspannen staat komt. Verder is de lezing nog dat muziek de motorische ontwikkeling bevordert en dat de empathische ontwikkeling profiteert van muziek. 

De kleuters van de Vondelschool.

De groep van de Violenschool.

Afbeelding