Lars Bremekamp, directeur van de Gooise Praktijkschool in Hilversum.
Lars Bremekamp, directeur van de Gooise Praktijkschool in Hilversum. Foto: Gooise Scholen Federatie

Gooise Praktijkschool zet streep door ouderbijdrage

HILVERSUM Gratis onderwijs voor iedereen. Dat is de boodschap die de Gooise Praktijkschool in Hilversum wil uitdragen. Het onderwijsinstituut aan de Laapersboog zet vanaf het nieuwe schooljaar een streep door de ouderbijdrage.

"De laatste jaren zagen we een afname in de bereidheid om de ouderbijdrage te betalen. Ouders kregen dan wel een herinnering tot betaling, echter stuurden wij al nooit een aanmaning. Dit ook omdat we te maken hebben met een onzekere tijd en we niet de verborgen financiële situatie van de diverse families kennen”, vertelt directeur Lars Bremekamp van de Gooise Praktijkschool.
De nieuwe wetgeving over de vrijwillige ouderbijdrage in het primair en voortgezet onderwijs wordt per augustus van dit jaar aangescherpt, zo laat de school weten. Leerlingen moeten mee kunnen doen met activiteiten die de school houdt, ook als ouders de ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen. Dat is volgens de Hilversumse school de kern van deze nieuwe wet.
Scholen hebben ook de opdracht om dit expliciet te vermelden in de schoolgids en het schoolplan. Voor de Gooise Praktijkschool is dit een goede aanleiding om opnieuw te kijken naar het beleid rondom de ouderbijdrage. Na dit opnieuw tegen het licht te hebben gehouden, heeft de school besloten om per ingang van het nieuwe schooljaar de ouderbijdrage voor het grootste deel helemaal af te schaffen.
"Wij willen als school hiermee structureel een bijdrage leveren aan enerzijds het toegankelijker maken van (gratis) onderwijs en anderzijds recht doen aan de verschillen die er zijn in de samenleving. Het gaat ons om de solidariteit en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle leerlingen die hiermee gepaard gaat”, laat de directeur weten.
Van de ouderbijdrage betalen de scholen activiteiten die niet direct deel uitmaken van het verplichte lesprogramma. Denk daarbij aan extra activiteiten, zoals schoolreisjes, kerstbrunch en klassenuitjes.