Afbeelding
Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

‘Geef de Havenstraat weer een beetje liefde'

Stel een duidelijk profiel op voor de Havenstraat, ga daar als gemeente mee aan de slag en laat deze Hilversumse straat vooral niet verslonzen. Dat is de duidelijke oproep van de Hilversumse fractie van de PvdA aan het adres van het college van burgemeester en wethouders (B&W). 

PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge en commissielid Joop Lahaise stellen artikel 41-vragen aan B&W. De aanleiding om de situatie van deze Hilversumse winkel-/horecastraat eens onder de aandacht te brengen, is een schouw door de sociaaldemocraten met een ondernemer van de Havenstraat. 

Begin mei zijn zij langs geweest. “Wij werden onaangenaam getroffen door de erbarmelijke staat van onderhoud van veel panden”, stelt het PvdA-duo. “Volgens een pandeigenaar laat ook de gemeente steken vallen als het gaat om onderhoud. We constateerden inderdaad veel troep op straat.”

Van Drooge spreekt van verpaupering. Dat baart haar zorgen, want de Havenstraat heeft een geheel eigen karakter en er is genoeg potentie om een leuke straat te zijn. De fractieleidster zegt dat er leuke, unieke winkels zitten en diverse goede restaurants. Met meer aandacht en de wil om te investeren kan dat worden uitgebouwd. 

Wat de PvdA nu ziet, is dat er eigenlijk niets gebeurt. Hoewel het in het beleid staat, worden winkelpanden niet omgeturnd in woningen en wordt er ook nog niet actief gewerkt om de detailhandel naar het centrum te halen. De gedachte van Stichting Centrum Hilversum en de gemeente is dat een sterkere concentratie aan winkels in het winkelhart leidt tot een aantrekkelijker centrum. 

Versterken

Wat de fractie betreft, moet de gemeente nu het initiatief nemen en een keuze maken wat met de Havenstraat te doen. Is dat inderdaad versterken wat er al is en de zaak met anderen opknappen of is dat de zaak op zijn beloop laten? “Geef de Havenstraat weer een beetje liefde. Dat is het scenario waar wij voor kiezen”, aldus Van Drooge. 

Verdere verloedering brengt volgens haar meer risico’s met zich mee. “Dan kan het een straat worden waar minder schappelijke dingen gebeuren. Wij zouden dat zonde vinden als het zover moet komen.” Daarmee hint Van Drooge op de driehoek Larenseweg, Kleine Drift en Zuiderweg. Vorige week woensdag zei wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening nog tijdens de behandeling van de Bruisend Hart-varianten dat er mede vanwege de ondermijning die daar gaande is de noodzaak is om een welkome entree te realiseren aan de oostkant van het spoor. 

‘Volgens de pandeigenaar is die sterke wietlucht al geruime tijd duidelijk waarneembaar’

Tijdens de schouw met de ondernemer in de Havenstraat liepen de sociaaldemocraten al tegen bedenkelijke zaken. Niet alleen zou het vuilnis niet tijdig worden opgehaald en rijden automobilisten regelmatig te hard, maar constateerden de wandelaars zelf een sterke wietlucht. “Volgens de pandeigenaar is die lucht al geruime tijd duidelijk waarneembaar”, geven Van Drooge en Lahaise aan in hun betoog. Bij de gemeente en de politie zou de klacht zijn doorgegeven, maar ‘gebeurt er vooralsnog niets mee’. Vorig jaar sloot burgemeester Pieter Broertjes twaalf drugspanden, waaronder één op de Havenstraat. Op 20 mei 2020 besloot de burgervader een bedrijfspand voor een half jaar dicht te gooien vanwege de vondst van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij. 

‘Per ongeluk een vergunning’

Tevens wist de Havenstraat-bewoner hen te vertellen dat een andere ondernemer ‘per ongeluk’ een nachtvergunning heeft gekregen voor zijn snackbar. “Als dit zo is, dan is hier sprake van een om meer dan één reden onwenselijke situatie”, meldt het tweetal. Zij willen dan ook van B&W horen of zij van deze twee zaken op de hoogte zijn en wat zij hierover aan de gemeenteraad kunnen mededelen.

Het loopje bracht de sociaaldemocraten eveneens naar de kop van de Herenstraat - Langestraat. Het terras van een restaurant zorgt ook voor een ‘onwenselijke situatie’. Dit terras neemt de toch al smalle stoep in beslag. Dat leidt tot een sterk verminderde toegankelijkheid en kan leiden tot een gevaarlijke situatie. Daarbij wijzen de PvdA’ers op de bussen die door de Herenstraat rijden. Is het terras op de kop van de Herenstraat - Langestraat wel vergund? En als dat niet het geval is, waarom laat de gemeente dit dan ongemoeid? Dat zijn vragen aan het college van de PvdA. 

Nacht

En er speelt blijkbaar meer onwenselijks in dit gebied. “Het betreffende restaurant maakt bovendien deel uit van een horeca-blok, waarvan omwonenden vaststellen dat er vooral ’s nachts activiteiten plaatsvinden die daar niet horen, met alle overlast van dien”, melden de vragenstellers. 

Al met al willen Van Drooge en Lahaise meer inzicht krijgen in de zaken die spelen op het vlak van vergunningsverlening, handhaving in de openbare ruimte en bouw- en woningtoezicht. “Dat er sprake is van het nodige achterstallige onderhoud in de openbare ruimte is een veel gehoorde klacht en een zichtbare bovendien”, geven beiden aan. “Dat er daarbij ook sprake is van ruimte die niet wordt gebruikt waarvoor zij is bestemd, met of zonder vergunning, én zonder een duidelijke ‘verzachtende omstandigheid’ als corona waaronder extra terrasruimte op onder meer de Groest is ons inziens extra zorgelijk, vanwege de verkeersveiligheid, de leefbaarheid, signalen van ongeoorloofde activiteiten en ook vanwege de geloofwaardigheid van de overheid.”

Mankracht

De Kadernota, het financiële doorkijkje dat binnenkort op de politieke agenda staat, biedt volgens de PvdA-fractie geen mogelijkheden voor extra inzet op vergunningsverlening/-toetsing en handhaving. En dat geldt wel voor meer terreinen. Zo wijzen de sociaaldemocraten onder meer nog naar de openbare ruimte, verkeer en veiligheid, bouw- en woningtoezicht, horeca tot aan naleving bestemmingsplannen en lijkt sprake van onvoldoende inzet. Daarom willen zij weten hoe het zit met de mankracht en middelen voor de afdeling vergunningsverlening en handhaving. Kunnen deze hun werk wel naar behoren doen?