Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Gif onder nieuwe weg in Anna's Hoeve?

Het saneringsplan van de provincie Noord-Holland bij de Dudokheuvel aan de Anthony Fokkerweg in Hilversum baart de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH) al langere tijd grote zorgen. De voor hen bagatelliserende reactie van de provincie van onlangs is nu de druppel. Dat betekent dat de vereniging een officieel bezwaar heeft ingediend.

Al eind april uitte de vereniging haar zorgen over de zwaar giftige stoffen in deze Dudokheuvel. Hier is een grote sleuf gegraven waar later de nieuwe Weg over Anna’s Hoeve moet komen. Bij het uitgraven bleek onder de gehele heuvel de verontreiniging aanwezig te zijn, aldus Jelle Harder, ecologisch adviseur van de VBAH. “Het gaat daarbij met name om negen soorten zware metalen, maar ook puin-, slakken- en een sintelhoudende laag met een dikte van circa een halve tot één meter. Een belangrijk deel van die zware milieuvervuiling is verwijderd maar er is ook nog een grote hoeveelheid restverontreiniging.” 

De reactie vanuit het provinciehuis was echter dat de verontreiniging geen kwaad kan. De VBAH geeft daarop nu aan dat de sanering een zogenaamde ‘afperkende sanering’ is geweest. Daarbij is alleen dat deel onderzocht en gesaneerd waar de nieuwe weg komt, een relatief smalle strook. 

Giftige zware metalen

Maar minstens zo vreemd is dat direct onder de verwijderde vervuilde laag een grote hoeveelheid met dezelfde zwaar giftige zware metalen gewoon blijft zitten, vervolgt Harder. “Het plan is dit met een laagje grond af te dekken en vervolgens het asfalt van de nieuwe weg aan te brengen. De VBAH is van mening dat er niet gesaneerd moet worden waarbij een groot deel blijft zitten en dus niet alles wordt opgeruimd. Daar is sanering niet voor bedoeld.”

De volgens de vereniging ‘bagatelliserende’ reactie van de provincie is nu reden om een officieel bezwaar in te dienen. Daarvoor heeft de VBAH een chemicus geraadpleegd die vaststelt dat in een monster de meeste zware metalen 1,5 tot 10 keer boven de streefwaarden uitkomen. En ook dat in alle monsters een te hoog gehalte aan Cadmium voorkomt. 

De chemicus en de VBAH hebben in het bezwaar in totaal 23 vragen opgesteld. Zo stellen zij dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de zware metalen eeuwig op dezelfde plaats blijven zitten en vragen zij zich af waarop de immobiliteit van de verontreinigingen, die de provincie noemt, gebaseerd is. Ook vragen zij onder meer wat er bekend is over de mogelijke/te verwachten verontreiniging onder de rest van de Dudokheuvel. 

‘Toekomstige generaties, ook Hilversummers, kunnen we hier niet mee opschepen’

Bovendien kraakt de vereniging deze overheid die volgende generaties met de achterblijvende giftige zware verontreinigingen zou opschepen met alle financiële gevolgen van dien. De vraag is hoe diep het grondwater zit ten opzichte van het huidig maaiveld binnen het nieuwe wegcunet en hoe groot de kans dat het grondwater direct contact kan maken met de zware, giftige verontreinigingen die nog steeds aanwezig zijn. “De VBAH stelt zich op het standpunt dat je alle bekende verontreiniging nu moet weghalen en afvoeren. Nu is er een kans om dat te doen. Toekomstige generaties, ook Hilversummers, kunnen we hier niet mee opschepen.”

De provincie Noord-Holland laat weten ‘vanuit maatschappelijk oogpunt’ de zorgen van de vereniging te begrijpen. Daarom is persoonlijk contact met hen opgenomen, aldus een woordvoerder. “Er blijven bij de Anthony Fokkerweg in Hilversum inderdaad restverontreinigingen in de grond achter. Dit is conform het saneringsplan en kan geen kwaad.” 

Immobiele verontreinigingen

Het gaat volgens de zegsvrouw hier namelijk om zogenoemde immobiele verontreinigingen, voornamelijk in de bovengrond. “Deze verspreiden zich niet of nauwelijks in de bodem en niet naar het grond-/drinkwater. Het saneringswerk bij de Anthony Fokkerweg wordt uiteraard volgens de wet- en regelgeving (Wet Bodembescherming) uitgevoerd. Daarvoor zijn vooraf diverse bodemonderzoeken uitgevoerd en is een raamsaneringsplan gemaakt. Dit is goedgekeurd door de omgevingsdienst, die toezicht houdt op de naleving van de wet -en regelgeving op het gebied van onder andere bodemsanering.” 

Omdat de sanering hier in twee delen plaatsvindt, vervolgt de woordvoerder, namelijk het afgraven en afdekken om vervolgens de toplaag in de vorm van de weg aan te brengen, heeft de omgevingsdienst nu een tussentijdse evaluatie beoordeeld. “Daarbij is beoordeeld dat ondanks het feit dat de definitieve afwerking nog moet worden aangebracht, de tijdelijke situatie geen risico’s geeft. De omgevingsdienst heeft nu nog geen akkoord gegeven op het uitgevoerde werk, omdat de sanering nog niet is afgerond.”