Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kap van bloesemboom schokt Staringlaan diep

Bewoners van de Staringlaan geven in een open brief aan de gemeente aan ‘diep geschokt’ te zijn over het kappen van een bloesemboom. Zij waren daar totaal niet van op de hoogte gebracht door de gemeente. Over dit gedrag van de gemeente zijn zo minstens net zo geschokt, geven zij aan. Er was geen kapvergunning nodig voor de boom en daarnaast communiceert de gemeente niet over elke boom die zij gaat kappen, is de reactie.

Vanuit het raadhuis is er volgens een bewoner, de schrijver van de open brief, die door tientallen huishoudens uit de straat en omgeving is ondertekend, totaal geen communicatie geweest. De straatspreekbuis - naam is bij de redactie bekend - zegt dat er twee á drie maanden terug wel een groene stip op de boomstam was getekend. Wat dat betekende wist niemand. In de tussentijd heeft een onbekend persoon die groene stip er weer van af gepoetst.

Achteraf gezien was dat volgens de zegsman wel het goede moment geweest dat er een belletje naar de gemeente gepleegd had moeten worden. Dat gebeurde niet. De maanden verstreken totdat er twee weken geleden een aannemer in de straat was die op het punt stond de boom te kappen. Snel kwam een aantal bewoners erbij en na een kort gesprekje vertrok de aannemer weer en stond de bloesemboom, die in volle bloei was, nog fier overeind. 

Van het leven beroofd

Sinds dat bezoek is er geen bericht gekomen uit het raadhuis. Wel is er gebeld vanuit de Staringlaan, maar is er geen contact geweest met de persoon die erover gaat bij de gemeente. Aan terugbelverzoeken zou geen gehoor zijn gegeven. “Elke vorm van overleg ontbreekt”, is te lezen in de open brief. 

Nu blijkt volgens de spreekbuis dat er met twee huishoudens wel contact is geweest. Het gaat om een vrouw die de boom voor haar deur had en aan de gemeente gevraagd had om de boom te snoeien omdat de zware takken boven haar tuin hingen. De andere persoon is haar buurman. De gemeente bevestigt contact te hebben gehad met de vrouw. “De bewoner heeft de gemeente deze week persoonlijk bezocht en uitleg gegeven waarom de boom gekapt moest worden, alvorens de boom te kappen.” 

Uit verdere navraag bij de gemeente blijkt dat de bloesemboom een tondelzwam had, iets wat de buurt via-via al had vernomen. Zo’n zwam maakt de boom instabiel, waardoor deze elk moment zou kunnen omvallen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De gemeente heeft de zwam ontdekt tijdens de jaarlijkse visuele boomcontrole. Daarbij klinkt uit het raadhuis dat hier geen kapvergunning voor nodig was, omdat de boom een diameter van onder de 30 centimeter doorsnee heeft. 

Wet natuurbescherming

Gisteren was er dan toch geen ontkomen meer aan en is de boom gekapt. Dat zorgde voor een ‘enorme verbijstering’, stelt de straatwoordvoerder. Naast de plotse kap en het niet communiceren van de gemeente verbaast het de bewoners dat de gemeente een bloeiende bloesemboom weghaalt. Op het moment van grootse schoonheid is de boom van het leven beroofd, stellen de bewoners in hun schrijven aan de gemeente. Daar komt bij dat de boom boordevol bijen zat, waaronder mogelijk beschermde soorten. Is dat niet in strijd met de Wet natuurbescherming vragen de omwonenden zich af. Tevens hadden vogels zich in de boom genesteld. En dat is allemaal in één keer weg zonder dat de bewoners weten waarom de bloesemboom weg moest. 

Maar waarom is de boom dan toch gisteren gekapt? Het blijkt dat de kap al eerder in de planning stond, maar dat de aannemer dat achterwege heeft gelaten na protest van bewoners en ook omdat de al genoemde stip alweer was weggehaald. Welke boom er weg moest, was dus niet meer na te gaan. “De bomen, die komend jaar gekapt worden, worden in december gestipt. De bewoners hadden deze stip weer weggehaald. Dit is ons pas onlangs gemeld door de aannemer. Vandaar dat de boom nu pas is gekapt”, luidt de verklaring.

‘We hebben staan treuren op straat met elkaar en om de stomp heen gedraaid’

Het leed bij de bewoners is er allemaal niet minder om. “Het voelt voor ons allemaal als een amputatie”, meldt de straatwoordvoerder. “We hebben staan treuren op straat met elkaar en om de stomp heen gedraaid. We zijn diep verdrietig en geschokt. En vergeet niet dat dit betekent dat we vogelvrij zijn. Gisteren was het deze boom en vandaag kan het andere boom zijn. Nah ja, als er een groene stip op een boom staat, dan weet je nu blijkbaar genoeg.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


In 2010 kwam de buurt al in opstand tegen de voorgenomen bomenkap op de Staringlaan. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

En het is niet voor het eerst dat de Staringlaan en de gemeente botsen op het gebied van bomenkap. Elf jaar terug lag er al een plan voor om meerdere bloesembomen weg te halen. Toen de straat open lag, zouden deze meteen een bezoekje kunnen krijgen van de kettingzaag. Volgens de spreekbuis van de Hilversumse laan zouden de bomen ziek zijn en zouden de wortels tot in de riolering gegroeid zijn. Redenen genoeg om ze weg te halen. Daar hebben de bewoners in 2010 een stokje voor weten te steken. Er werd een actiegroep opgericht. Een boomdeskundige kwam eraan te pas en die constateerde dat de bomen nog jaren mee konden. Al met al, ging dat gemeentelijke plan toen niet door. 

Communicatiestip

De situatie nu en in 2010 was een compleet andere, zo geeft de gemeente aan. In dit geval gaat het om één enkele boom. Jaarlijks kapt de gemeente tientallen bomen. Het is niet het beleid om over elke boom apart te communiceren. De enige indicatie die er is, is inderdaad de stip op de boom. Elf jaar geleden werd de Staringlaan opengelegd voor nieuwe riolering. “Daar is destijds met de bewoners over gecommuniceerd. Toen zijn de meeste bomen, zover wij nu kunnen nagaan, overeind blijven staan en enkele bomen gekapt.”

Overigens is het niet zo dat het op de plek van de gekapte bloesemboom een kale bedoening blijft. Er komt namelijk een nieuw exemplaar voor terug. Dat moet volgens de gemeente gebeuren in december. Tevens komt er aan de andere kant van de straat ook nog één te staan. 


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Afbeelding
Afbeelding
Gisteren is de bloesemboom gekapt tot verdriet van veel bewoners van de Staringlaan.