Wonderfeel in 2018.
Wonderfeel in 2018. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Klassiek muziekfestival Wonderfeel gaat door

Helemaal niks is zeker, zeker niet in deze gekke tijden. Maar zoals het er nu naar uitziet gaat Wonderfeel, het driedaagse festival voor klassieke muziek, door. “Alle draaiboeken liggen klaar om dit coronaproof te organiseren”, vertelt directeur George Mutsaers. 

Met de versoepelingen in het vooruitzicht werkt de organisatie van Wonderfeel voluit aan een coronaproof evenement. Op 16, 17 en 18 juli vindt de zevende editie van het buitenfestival plaats op de vertrouwde plek in ’s-Graveland. Buitenplaats Schaep en Burgh is drie dagen lang het groene decor voor meer dan zestig optredens met klassieke muziek. Van barok tot minimal, van klassieke hits tot kersverse noten, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek.

Het tempo van vaccineren en de berichten van de fieldlabs, in combinatie met de 25 hectare ruimte en buitenlucht, geven Wonderfeel het vertrouwen dat deze zomer een zevende editie in afgeslankte vorm realistisch is. Om het evenement voor zoveel mogelijk festivalgangers coronaproof te organiseren, is elke festivaldag opgeknipt in tweeën: de ochtend/middagshift van 10.00 tot 16.30 uur en de avondshift van 17.30 tot 23.15 uur.  

Twee podia

Voor elke shift zijn 450 kaarten beschikbaar en zijn er steeds minimaal tien optredens, verdeeld over twee podia en specifieke plekken op het festivalterrein. Er zijn dus - zes shift keer 450 kaarten - 2700 kaarten beschikbaar. Even ter vergelijking: tijdens de laatste editie in 2019 (2020 ging niet door) kwamen er ongeveer tienduizend bezoekers. 

‘Je merkt dat iedereen zich geweldig verheugt op Wonderfeel’

Omdat de bezoekers van vorig jaar, donateurs en ‘vrienden’ voorrang krijgen, is de kans dus aanwezig dat het evenement al is uitverkocht voordat de kaartverkoop officieel - op 27 mei - van start gaat. “En je merkt dat iedereen zich geweldig verheugt op Wonderfeel”, aldus Mutsaers, “zowel de artiesten als de bezoekers. Ons publiek is hongerig.” Dat publiek zit dus tijdens de optredens wel anderhalve meter uit elkaar. Ook zijn er bepaalde looproutes. 

Enkele artiesten die naar ‘s-Graveland komen zijn Pynarello met Kika Sprangers, Holland Baroque, Stargaze met Pitou, Chianti Ensemble, CAROUSEL, Natacha Kudritskaya en het Cello Quartett der Münchner Philharmoniker. Ook op het programma staan drie eigen Wonderfeelproducties met premières van Annelies Van Parys, Aftab Darvishi, Calliope Tsoupaki en eigen werken van de winnaars van de Keep an Eye Productieprijs 2020 en 2021, Akim Moiseenkov en Celia Swarts.

Garantiefonds

Hoewel het optimisme overheerst en de betrokkenen vooral zin hebben in een gaaf festival, zijn de organisatoren - aldus Mutsaers - ‘niet helemaal als een kip zonder bezig’. Immers, momenteel zijn evenementen nog altijd niet toegestaan en het is nog helemaal niet zeker of dat in juli anders is. Spanning is er ook wel degelijk als het gaat om het garantiefonds van de overheid. Nog altijd is het de vraag of Wonderfeel in aanmerking komt voor gelden als de overheid de organisatie dwingt om Wonderfeel te annuleren. “En geen verkeerd woord over de gemeente Wijdemeren, maar die moet de aanvraag officieel nog in behandeling nemen”, beseft de directeur. “Dus ja, het worden spannende weken.”

Het hele programma van Wonderfeel staat inmiddels online. De kaartverkoop start op 27 mei. Kinderen tot en met 18 jaar hebben op zaterdag en zondag gratis toegang. Op deze weekenddagen is er voor hen in de ochtend/middagshift een doorlopend kinderprogramma. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.wonderfeel.nl.