Ondernemers en bewoners waren maandag druk in de weer op de Groest.
Ondernemers en bewoners waren maandag druk in de weer op de Groest. Foto: Bastiaan Miché

'Hiermee laten we zien zuinig te zijn op het centrum'

Als een kleine schoonmaaktornado raasden ondernemers en bewoners van het centrum maandag met bezem en grijpers over de Groest.

HILVERSUM Terwijl meerdere wagens van SBS bezig zijn met het schoonmaken van het Marktplein staat even verderop op deze maandagmorgen een gezelschap voor MOUT. Ondernemers en bewoners van het centrum wachten op het moment dat zij 'bewapend' met een bezem, grijper of blauwe vuilniszak aan de slag kunnen. Deze ochtend halen zij gezamenlijk letterlijk een bezem door hun centrum.

Het initiatief komt van de Stichting Centrum Hilversum en de gemeente. Nu de horecazaken en de andere winkels weer open mogen, is het weer veel drukker in het Hilversumse winkelhart. Na maanden gebukt te zijn gegaan onder de coronamaatregelen is dat op zich een heugelijk feit, maar meer mensen leidt ook tot meer zwerfvuil. Hoewel wethouder Arno Scheepers zegt dat de gemeente ondertussen meer prullenbakken heeft neergezet en deze dagelijks geleegd worden, is zwerfafval voor bewoners, bezoekers en ondernemers een bron van ergernis.
In dat licht bezien hebben de stichting en de gemeente bedacht een schoonmaakactie te houden. De animo is groot. Zeker 35 mensen, (horeca-)ondernemers, bewoners, centrummanager Jorine de Soet, wethouders Scheepers (Openbare Ruimte) en Gerard Kuipers (Economie) zijn van de partij. Gezamenlijk laten zij zien hoe belangrijk het is om het centrum schoon te maken en te houden.
Gedachte achter deze actie is om aandacht en betrokkenheid te vragen bij het schoonhouden van het winkelhart. Tevens richten de initiatiefnemers zich op iedereen die graag in een schoon centrum verblijven. "Het is juist de bedoeling dat er meer mensen naar het centrum komen”, meldt Scheepers. Hij verwijst in zijn toespraakje voor de start van de veegactie op het afgelopen coronajaar, waarin de Hilversumse ondernemers het loodzwaar hebben gehad. "Het is fantastisch om te zien dat jullie hier allemaal zijn op deze maandagmorgen om met elkaar het centrum op te lappen. Daarmee laten we zien dat we zuinig zijn op het centrum”, voegt de liberaal er nog aan toe.

Lees de reportage op Extra