Lars Bogaers en Leonie Verbeeck.
Lars Bogaers en Leonie Verbeeck. Foto: Bastiaan Miché

Vernieuwde Zilveren Kei in Gooische Brink

HILVERSUM De focus bij de Zilveren Kei lag in het verleden misschien iets te veel op het uiteindelijke product en wedstrijdelement en iets te weinig op het proces naar dat product toe. Daar is met de expositie ZK2021 verandering in gekomen.

De Zilveren Kei is een podium voor creatief talent onder jongeren in Hilversum en omstreken. Na enkele mindere jaren is het ‘inclusieve project' in 2018/2019 nieuw leven in geblazen. Dat is voor een groot deel te danken aan organisator Esmee Hickendorff, cultuurcoach van gemeente Hilversum. Zij presenteerde begin dit jaar met de trajecten Expose your Talent (individueel) en Create your Talent (in een groep). Het resultaat daarvan is met de genoemde expositie nu te zien in de Gooische Brink.
Voor Expose your Talent konden talentvolle jongeren zich aanmelden om bij het maken van een kunstwerk begeleiding te krijgen van een van in totaal zes coaches. Hun expertise loopt uiteen van fotografie, film en lichtobjecten tot aan grafische vormgeving, tekenen en textiel.
Hickendorff vertelt dat twintig jongeren zich aanmeldden en uiteindelijk tien van hen werden uitgekozen. Eén van hen is de 16-jarige Leonie Verbeeck. Zij ging samen met coach Lars Bogaers (illustrator, grafisch vormgever, graffiti artist) aan de slag, nadat zij hierover was getipt door een leraar van school. "Ik heb toen al mijn werk in een powerpointpresentatie bij elkaar gemaakt”, vertelt de Hilversumse. "Ik was wel toe aan wat nieuwe prikkels in deze coronatijd, waarin het moeilijk is jezelf te inspireren. Dit was een goede reden om kunst te maken. En ik tekende en schilderde al wel, net als dat ik al kledingstukken maakte. Dat kon ik nu mooi met elkaar samenvoegen.”
De resultaten van de tien talentvolle kunstenaars - Expose Your Talent - zijn tot en met 30 mei te bewonderen in het voormalige pand van H&M, tegenwoordig testlocatie van Bibliotheek Hilversum, van woensdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Maar er is meer te zien in de Gooische Brink. De zes coaches, waaronder dus Bogaers, gingen tijdens de meivakantie namelijk ook aan het werk met uiteindelijk veertig jongeren voor het onderdeel Create your Talent. Deze werken zijn momenteel te bezichtigen in de etalage van wat voorheen de New Yorker was.

Voor een uitgebreider verslag, zie Extra