Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Bestuurders rugbyclub leggen functie neer

De leden van de rugbyclub Hilversum zijn wakker geschud. Het complete bestuur dat ad interim functioneert, zal tijdens de komende algemene ledenvergadering van 25 juni zijn functie neerleggen en niet meer beschikbaar zijn voor een nieuw termijn.

Voorzitter Wieger Schotanus laat de leden zijn club deze week weten: “Voor het voortbestaan van onze club is het van het allergrootste belang dat nieuwe bestuursleden zich beschikbaar stellen. Het huidige bestuur hoopt met deze vroege aankondiging dan ook nogmaals het belang van opvolgers te benadrukken. We kunnen er alleen met elkaar voor zorgen dat de toekomst van de club met een nieuw bestuur gewaarborgd wordt. Hierbij willen we dan ook iedereen oproepen om na te denken over het leveren van een belangrijke bijdrage aan de club door voor een periode van drie jaar één van de bestuursfuncties in te vullen.”

Naast het voorzitterschap zijn de volgende functies vacant: secretaris, penningmeester, technische commissie, wedstrijdzaken en jeugdzaken. Dat kun je vanuit de huidige zes bestuursleden een gericht schot voor de boeg noemen en Schotanus is duidelijk: “Ik ben nu twaalf jaar voorzitter en heb drie jaar geleden al bekend gemaakt dat het zo genoeg is. Twaalf jaar voorzitter zijn, is voor een bloeiende club als de RCH feitelijk ongezond. Ik wil graag wat dingen voor onze rugbyclub blijven doen, maar niet meer als voorzitter.”  

‘Huidige situatie is nu niet waar we trots op zijn’

Daarnaast, vervolgt Schotanus, hebben de alle bestuursleden er al een periode van drie jaar opzitten. “In voorgaande jaren hadden we voor een aantal functies iemand gevonden, maar die stapten na een half jaar of een jaar weer op. Dat werd dan weer ingevuld door leden die het al eerder hadden gedaan. De huidige situatie is nu niet waar we trots op zijn. Ik denk dat de leden denken: ‘Ze blijven het toch wel doen’. Maar dat is nu niet het geval. Het kan ook zijn dat er mensen zijn, die wel een bestuursfunctie willen invullen, maar die niet met het huidige bestuur aan tafel willen zitten. Dat horen we dan graag.” 

De huidige voorzitter erkent dat door de coronacrisis het contact met de leden het laatste jaar minimaal is. En dat het dan ook lastig is om mensen te benaderen. De praktijk leert dat met zo’n actie, wanneer het bestuur en masse opstapt, een club implodeert en van binnenuit wordt opgeblazen. Zover zal het niet komen en van een bestuurscrisis wil Schotanus niet spreken. “We zullen de nieuwe bestuursleden niet in het diepe gooien, maar hen wel begeleiden. Ik denk dat dit signaal wel duidelijk is en het is nu aan de leden.”