Woonakkoord: 11.500 nieuwe woningen in regio in 2040

HILVERSUM Tussen nu en 2040 moeten er 11.500 nieuwe woningen bij komen in de Gooi en Vechtstreek met de nadruk op betaalbaar. Dat is een belangrijke uitkomst in het woonakkoord 2021-2025, dat de provincie Noord-Holland, de gemeenten en de woningcorporaties hebben gesloten.

Een groter aandeel aan sociale en middeldure woningen in de regio is een van de hoofddoelstellingen van dit akkoord, waar Hilversum nog slechts kennis van heeft genomen. De Hilversumse krabbel volgt later, omdat de gemeente eerst nog een nieuwe lokale woonvisie moet opstellen. Van de dik elfduizend nieuwe woningen die in deze streek moeten gaan verrijzen binnen nu en negentien jaar komen er drieduizend sociale huurwoningen bij. Het aantal betaalbare middeldure huurwoningen groeit met vijftienhonderd.
Duurzaamheid, een prettige leefomgeving en het karakteristieke landschap zijn belangrijke andere uitgangspunten voor het bouwen van nieuwe woningen. De kern van de woningbouwopgave ligt binnenstedelijk, langs OV-lijnen en bij OV-knooppunten. Tegelijk moeten de kleine kernen ook vitaal blijven. Al deze doelen liggen in lijn met de plannen voor woningbouw zoals de regiogemeenten die nu al hebben, meldt de provincie Noord-Holland.