Het in 2019 gelanceerde groenproject in de Havenstraat heeft uiteindelijk niets opgeleverd. In het midden Shiva de Winter en rechts toenmalig wethouder Jaeger.
Het in 2019 gelanceerde groenproject in de Havenstraat heeft uiteindelijk niets opgeleverd. In het midden Shiva de Winter en rechts toenmalig wethouder Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

Havenvaarters voelen zich niet gehoord

De noodkreet van van lokale PvdA-fractie over onder meer de ‘erbarmelijke staat’ van veel panden in de Havenstraat, leidt tot verbazing bij de betreffende ondernemersvereniging Havenvaart. Voorzitter Shiva de Winter is not amused.

Namens de sociaaldemocraten luidden fractievoorzitter Femke van Drooge en commissielid Joop Lahaise afgelopen week tegenover de Gooi en Eembode de noodklok nadat zij tijdens een schouw met ‘een ondernemer’ veel troep op straat troffen en een pandeigenaar aangaf dat de gemeente steken laat vallen als het gaat om onderhoud. In het bericht kondigde het tweetal een serie schriftelijke vragen aan waar het college van burgemeester en wethouders ergens de komende weken antwoord op zal moeten geven.

De Winter richt zich nu eveneens tot de Hilversumse politiek. “Als actieve ondernemersvereniging Havenvaart met een aantal prominente ondernemers (horeca / retail) schrikken wij van dit artikel”, schrijft hij aan het college en de gemeenteraad. “Wij herkennen een aantal punten die worden benoemd (racebaan, vuilnis dat niet op tijd wordt opgehaald), maar vinden het artikel en de toonzetting tekort doen aan de hardwerkende ondernemers die zich ondanks de moeilijke omstandigheden proberen staande te houden en willen daarom graag uw aandacht vragen voor ons gebied.”

Niet bij proces betrokken

De Winter kraakt bovendien het PvdA-verhaal en betreurt het dat de ondernemersvereniging niet bij dit proces was betrokken en daardoor ook niet op de hoogte is gebracht. Verder schrijft hij dat de Havenstraat de afgelopen jaren zeer veel voor zijn kiezen heeft gekregen. Een groen plan, bijvoorbeeld door met plantenzuilen de straat aantrekkelijker te maken, heeft ook tot niets geleid. Dat plan ontstond in de periode dat Wimar Jaeger nog wethouder was. Er kwam toen een subsidie van zowel de gemeente als de provincie Noord-Holland om het gebied te verlevendigen.

‘De subsidie werd door de ondernemers gezien als een doekje voor het bloeden’

Uiteindelijk leidde dit tot niets. “Helaas bleek dat er vanuit de gemeente en het ambtelijke apparaat weinig tot geen bereidheid tot medewerking was”, meent De Winter. “Hierdoor hebben de straatmanagers besloten de opdracht terug te geven, omdat er geen resultaten konden worden behaald. De subsidie werd door de ondernemers gezien als een doekje voor het bloeden. Hierna zijn alle plannen die samen met hem zijn opgesteld in de spreekwoordelijke prullenbak beland. Dit heeft impact gehad op zowel ondernemers als het toenmalig bestuur.”

De ondernemersvereniging heeft moeite met het bericht dat slechts één ondernemer/bewoner/pandeigenaar zijn verhaal heeft gedaan bij de PvdA en er geen contact is geweest met Havenvaart zelf. Wat De Winter betreft kunnen de groene plannen van toen zo weer op tafel komen. “Hierin wil de ondernemersvereniging wel gehoord worden en niet uit de media moeten halen dat er een schouw heeft plaatsgevonden. Ondernemers zijn op deze wijze buitenspel gezet.”

Een stem

Graag wil de ondernemersvereniging tekst en uitleg geven over wat er destijds met Jaeger heeft plaatsgevonden en ‘ook een stem in deze publiekelijke bespreking over onze straat’. “Wij ontkennen niet dat er meer aandacht moet komen voor de straat, maar de kort door de bocht omschrijving van de Havenstraat doet alle ondernemers zwaar tekort en haalt het imago van de straat en de hardwerkende ondernemers erg naar beneden.”