Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Drie villawoningen voor 'gedateerd' kantoorpand

De plannen liggen al enkele jaren op tafel, maar nu lijkt er heel langzaamaan tempo in de zaak te komen om het kantoorpandje aan de Godelindeweg 15 te slopen en hier drie nieuwe woningen te realiseren: twee geschakelde en één vrijstaande villa. 

Het huidige kantoorpand van 116 vierkante meter telt twee lagen en is momenteel het onderkomen van een advocatenkantoor. Maar het gebouw is ‘volledig gedateerd’, vertelt gedelegeerd ontwikkelaar Leen Otte van Otte Vastgoed Advies. Het pand in de toekomst het benodigde Energielabel C meegeven is volgens hem geen haalbare kaart. Sloop en nieuwbouw is - ook gezien de woningnood - de enige optie. 

Overigens gaat het nog wel enige tijd duren voordat de sloop en bouw - zeker driekwart jaar - van start gaan. De procedure rond de bestemmingsplanwijziging van kantoor naar woningen op dit perceel duurt zo’n 28 weken, vervolgt Otte. Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders (B&W) is positief over dat plan, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. “In de toelichting van dat bestemmingsplan is gemotiveerd dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening”, stellen B&W.

Ruimte nodig

De drie woningen passen volgens B&W in het beschermd gezicht van het Noodwestelijk villagebied. Toch is de positieve houding vanuit het raadhuis opvallend. Hilversum is immers terughoudend als het gaat om het transformeren van werklocaties naar andere functies (dat weten de overburen van de Godelindeweg maar al te goed bij de plannen voor nieuwbouw op de Heuvellaan). “We hebben ruimte nodig voor bedrijven voor een vitale economie”, schrijven B&W daarom. “Kantoorvilla’s zijn van groot belang als informele werklocaties voor de media en creatieve industrie. Dit geldt ook voor deze locatie. Daarom zijn we in principe terughoudend met transformatie.”

‘Ook landschappelijk gezien sprake van een sterke verbetering’

Maar er zijn ook andere aspecten om transformatie toch toe te staan. Het voorliggende plan leidt namelijk, aldus B&W, ‘ten opzichte van het bouwrecht uit het vastgesteld bestemmingsplan, tot een sterke stedenbouwkundige verbetering’. Daarnaast is er ook landschappelijk gezien sprake van een sterke verbetering. “Met het behoud van het bestaande groen en het toevoegen van nieuw groen krijgt het perceel en de nieuwe verkaveling aansluiting bij de achterliggende buurt. Het perceel opent zich naar de Godelindeweg en wordt vanuit de openbare ruimte beter beleefbaar.”  

Kijkend naar de verbetering van de stedenbouwkundige, cultuurhistorische en landschappelijke structuur en ook gezien de ligging in het beschermde stadsgezicht is er volgens B&W daarmee sprake van een zwaarder wegend belang. “Daarnaast heeft de initiële beoordeling al in 2016 plaatsgevonden. Destijds was er een andere economische dynamiek en werd op een andere manier tegen transformatieverzoeken van kantoorvilla’s aangekeken. Daarom heeft het college besloten om mee te willen werken aan dit initiatief.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Impressie van de drie woningen. Afbeelding: Sum Architecten

Maar het duurt allemaal dus nog wel even. Voor de bouw van de woningen is een omgevingsvergunning nodig. Die komt er echter pas nadat de gemeenteraad een met het oog op die ontwikkeling opgesteld bestemmingsplan heeft vastgesteld en dit in werking treedt. Daarnaast is een procedure nodig voor het toestaan van een hogere waarde wegverkeersgeluid (vanaf de  Godelindeweg). “De voorkeurswaarde van 48 dB wordt met elf respectievelijk dertien dB overschreden op de nieuwe woningen”, aldus B&W. 

‘De kosten van een dergelijke verandering zijn ook onevenredig hoog’

De bevoegdheid om een besluit over het toestaan van een hogere geluidswaarde te nemen, ligt bij B&W. Onderzocht is al hoe het geluid vanaf de Godelindeweg omlaag kan. Maatregelen aan de weg echter zijn geen optie, menen B&W. “Dat levert te veel bezwaren van verkeerskundige of vervoerskundige aard op. De Godelindeweg heeft een gebiedsontsluitende functie waardoor het niet wenselijk is om deze weg te veranderen. De kosten van een dergelijke verandering zijn ook onevenredig hoog.” 

Het plaatsen van geluidwerende voorzieningen (geluidscherm) leidt eveneens tot stedenbouwkundige bezwaren, is de verwachting. “Bovendien vraagt de beschermde status van het villagebied om openheid aan de voorzijde van de woningen (vergelijkbaar met de andere woningen aan de Godelindeweg). De woningen worden daarom zo gesitueerd dat er minimaal één gevel is die geluidsluw is. Ook worden de woningen ten opzichte van de huidige bebouwing naar achter geplaatst. De binnenwaarde van de woningen voldoet aan de norm van 33 dB. Daarvoor worden diverse maatregelen aan de woningen aangebracht.”