De Kwekerij vorig jaar zomer.
De Kwekerij vorig jaar zomer. Foto: Bastiaan Miché

Vragen HvH over De Kwekerij

HILVERSUM Het persbericht van de gemeente waarin de zoektocht naar een nieuwe locatie voor De Kwekerij wordt aangekondigd, roept vragen op bij collegepartij Hart voor Hilversum.

Zo wil Hart voor Hilversum-raadslid Michiel Eerenberg - in een serie schriftelijke vragen - onder meer weten van het college van burgemeester en wethouders wat dit onderzoek naar een nieuw onderkomen en het daadwerkelijk verplaatsen van ‘deze tijdelijke voorziening' Hilversum gaat kosten en waaruit blijkt dat De Kwekerij - vorig jaar gerealiseerd - een succes is.
Medio mei meldde de gemeente in een persbericht dat de herinrichting van het Stationsgebied binnenkort start en er dan geen ruimte meer is voor De Kwekerij, nu gevestigd op het Stationsplein. De gemeente echter noemt ‘dit levendige en creatieve stadspark' een groot succes en wil dit graag behouden. Een optie voor een alternatieve locatie is het Oosterspoorplein. Op dit moment is de planning om de verhuizing begin 2022 te laten plaatsvinden. De gemeente zal ook dit keer met Hilversum Marketing samenwerken.
Maar Hart voor Hilversum is minder enthousiast over De Kwekerij, blijkt uit de vragen van Eerenberg. Grote vraag daarom is waarom de gemeente De Kwekerij ‘een groot succes' noemt. "Zijn de vooraf gestelde targets voor deze investering gehaald?”, aldus Eerenberg. "Als er geen targets gesteld waren wat maakt deze investering dan een succes?” Met andere woorden: hoeveel bezoekers trok De Kwekerij en wat leverde dit op voor de ondernemers en eventueel de gemeente? Daarnaast is de vraag wat ‘deze tijdelijke voorziening', zoals Eerenberg De Kwekerij blijft omschrijven, Hilversum tot dusver heeft gekost. En wanneer zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de verhuizing bekend?