Hilversum zette nepaccounts in

HILVERSUM Ook de gemeente Hilversum heeft nepaccounts ingezet om zo mee te kunnen kijken op social media bij Hilversummers. Zo zijn er eind januari rond de avondklokrellen accounts aangemaakt om de situatie te kunnen monitoren.

Dat blijkt uit antwoorden van verantwoordelijk wethouder Annette Wolthers op vragen van de fractie van GroenLinks. “Wij hebben bij het onderdeel handhaving in het sociaal domein in specifieke situaties, zoals bij concrete fraudemeldingen, gebruik gemaakt van nepaccounts”, gaf de wethouder toe. “Vooralsnog hebben wij die nepaccounts stopgezet omdat we ook door de publieke discussie in afwachting zijn van wat we kunnen inzetten en of we inderdaad een actie als deze mogen gebruiken.”

Na een publicatie in De Volkskrant begin vorige week wilde GL-fractievoorzitter Marleen Remmers weten of Hilversum ook meekijkt bij de burger op hun social media. Uit onderzoek van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit blijkt dat één op de zes Nederlandse gemeenten dit doet. Hilversum dus ook, al nuanceerde Wolthers dit beeld dus wel meteen. In de periode van de avondklokrellen heeft Hilversum op verzoek - van wie is onduidelijk - een of meerdere accounts aangemaakt om zo de situatie goed te kunnen volgen.

Lees op Extra: Hoeveel nepaccounts zijn gebruikt?