Over het parkeren van de groene scooter is al veel gezegd.
Over het parkeren van de groene scooter is al veel gezegd. Foto: Bastiaan Miché

Met name klachten over foutief parkeren en het rijgedrag

Ze hebben al tot een fors aantal klachten geleid in Hilversum: de opvallende deelscooters van GO Sharing. Of is het een kwestie van even wennen?

HILVERSUM De gemeente ontving de eerste paar weken, dat de groene deelscooter door Hilversum rijdt, veertig meldingen van voetgangers die niet langs de geparkeerde tweewieler konden.

Het bedrijf GO Sharing zelf heeft sinds de start in Hilversum vorige maand enkele klachten per dag en enkele tientallen overige meldingen ontvangen. Dat gaat dan met name over foutief parkeren en rijgedrag. "Niet elke overlastmelding blijkt overigens een gegronde klacht. Ook in andere gemeenten is de ervaring dat het eerst even wennen is, maar dat na verloop van tijd de orde weer terugkeert.”
Dat antwoordt het Hilversumse college van burgemeester en wethouders (B&W) onder meer op schriftelijke vragen die de lokale fractie van het CDA begin mei stelden. De gemeente ziet de groene scooter - die in tal van plaatsen rijdt - van het bedrijf GO Sharing als alternatief voor een stadsritje met de auto. "Met het deelvervoer stimuleren we mensen om met duurzaam vervoer te reizen en de auto te laten staan”, gaf wethouder Annette Wolthers van Bereikbaarheid en Parkeren al eerder aan.
Maar de scooters leiden ook tot gevaarlijke situaties, stelde het CDA begin mei. Veelal beletten de ‘lukraak' op de stoep geparkeerde scooters volgens de christendemocraten de doorgang voor voetgangers of hulpdiensten, zouden er jongeren zonder geldig rijbewijs of certificaat gebruik van maken en was er zelfs een scooter in de Lorentzvijver geduwd.
In de beantwoording op de CDA-vragen geven B&W nog maar eens aan dat deelmobiliteit één van de kansen is om mobiliteit te verduurzamen. Afspraak met GO Sharing is ook dat het bedrijf het juist parkeren van de scooter stimuleert. Wie een ritje met de scooter beëindigt, moet na afloop van een rit een foto maken van de geparkeerde scooter. "Bovendien wijst GO Sharing gebruikers proactief op juist gebruik van de deelscooters en naleving van de wettelijk geldende regels door inzet van pushnotificaties op mobiele telefoons, nieuwsbrieven en sociale media campagnes.”
En wanneer de geparkeerde tweewieler toch in de weg staat, kan iedereen daarvan dag en nacht melding doen bij het bedrijf. De deelscooter wordt dan binnen 48 uur verplaatst of opgehaald. En wie onwenselijk rij- of parkeergedrag vertoont, krijgt eerst een waarschuwing, bij een tweede keer een boete van 50 euro en wordt bij een derde keer geblokkeerd. De gemeente, die overigens geen vergoeding ontvangt van GO Sharing, benadrukt dat geen enkele scooter ‘lukraak' op de stoep kan worden geparkeerd. "De gemeente en de politie handhaven deze situatie en kunnen een boete opleggen voor hinderlijk neerzetten van een (deel)scooter.”
Wel is het verzoek aan GO Sharing om zowel gebruikers als omwonenden nog beter voor te lichten over de vraag waar de deelscooters mogen worden achtergelaten.

Een uitgebreider verhaal over de deelscooter op www.gooieneembode.nl/extra