Richard Blotenburg kreeg afgelopen week een prikkie van Anne-Marie de Swart.
Richard Blotenburg kreeg afgelopen week een prikkie van Anne-Marie de Swart. Foto: Bastiaan Miché

Teller op ruim 100.000 coronavaccinaties

Vervolg van de voorpagina

Een bijzondere mijlpaal voor de GGD Gooi en Vechtstreek deze week. In het vaccinatiepaviljoen in Hilversum werd namelijk de 100.000ste prik gezet. GGD-medewerker Anne-Marie de Swart zette deze prik bij Richard Blotenburg (49) uit Weesp. Hij had een uitnodiging voor de coronavaccinatie ontvangen omdat hij in de medische risicogroep valt die de griepprik krijgt.
GGD-directeur René Stumpel verraste de Weesper met een boeket bloemen. "We zien op onze locaties iedere dag inwoners die blij zijn dat ze aan de beurt zijn voor hun vaccinatie", aldus de directeur. "Het is fijn dat we met het vaccineren van onze inwoners een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het veilig heropenen van de maatschappij.”
En het priktempo gaat de komende tijd nog verder omhoog. Woensdag stond de teller op 75.037 mensen die hun eerste vaccinatie hebben gekregen en 32.851 mensen die met twee prikken van de GGD de vaccinaties hebben afgerond. Inmiddels kunnen ook mensen uit de geboortejaren 1969 en 1970 een afspraak maken om zich te laten testen. Overigens krijgen sommige geboortejaren het vaccin Janssen (één vaccinatie) en anderen weer Pfizer of Moderna (twee vaccinaties). De overheid bepaalt welk jaartal welk vaccin krijgt. Mensen kunnen dat zelf niet bepalen. De GGD ook niet.
De gezondheidsdienst blijft ieder wel oproepen - ook de mensen die al zijn gevaccineerd - zich aan de coronamaatregelen te houden. Het advies blijft dus: afstand houden, handen wassen en bij klachten zich te laten testen, aldus woordvoerder Jakolien Schreijenberg. "We horen op de vaccinatielocatie vaak om ons heen mensen zeggen dat zij nu weer anderen kunnen knuffelen. Dat is heel logisch. Mensen willen hun vrijheid terug. Maar deze mensen kunnen nog wel andere mensen, die niet zijn gevaccineerd, besmetten.”

Tergooi

Ook in Tergooi lijkt het erop ‘alsof we voorzichtig uit deze coronagolf komen', aldus woordvoerder Wencke Fassbender. Momenteel liggen er veertien coronapatiënten in het ziekenhuis in Hilversum, waarvan zes op de intensive care. “De aantallen zakken langzaam, maar we zijn zeker nog niet terug als het gaat om de reguliere zorg”, aldus de zegsvrouw.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra.