Afbeelding
Foto: Gooi en Eembode

Woning blijft zes weken dicht

Vervolg van de voorpagina

Ook de politie zit nog altijd met veel vragen na de vondst van een explosief bij een woning aan de Distelmeent. Belangrijkste vraag is wie het explosief daar heeft neergelegd. De politie is daarom op zoek naar omwonenden die iets verdachts hebben gezien. “Zag u bijvoorbeeld een of meerdere personen die niet in de omgeving ‘thuishoren’ of reed er een voertuig dat verdacht op u overkwam, dan hoort de politie dat graag van u.” Ook mensen die beschikken over beelden van een dashcam of bewakingscamera waarop mogelijk iets afwijkends te zien is, wil de politie graag bekijken.

Zondag rond 13.30 uur kreeg de politie een melding over de vondst van het explosief. Hierop zijn meerdere eenheden naar de vindplek gegaan. Een explosievenverkenner van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) deden onderzoek en hebben het explosief afgevoerd. Burgemeester Charlie Aptroot heeft de woning direct laten vergrendelen. "De burgemeester neemt deze maatregel om de veiligheid en de leefbaarheid van de buurt en haar bewoners te herstellen", is de uitleg van de gemeente.

De woning blijft voor zes weken dicht, staat op een vel papier van de gemeente dat op de vergrendelde woning is geplakt. Wie de vergrendeling verbreekt, riskeert een gevangenisstraf van twee jaar of een boete ‘van de vierde categorie’. Waarom de woning zes weken (en niet langer of korter) vergrendeld blijft, is onduidelijk. “Dit kan veranderen als er meer informatie is”, aldus een gemeentewoordvoerder. “Dat heeft te maken met het feit dat we die tijd nodig hebben om alle relevante informatie te verzamelen om een definitief besluit te nemen.”

Ook na dit ‘terroristisch gebeuren’ is het rustig in de wijk waar ‘nooit wat gebeurt’