'Ik wist niet dat Pieter Broertjes ziek was', aldus Aptroot, die nu waarnemend burgemeester is.
'Ik wist niet dat Pieter Broertjes ziek was', aldus Aptroot, die nu waarnemend burgemeester is. Foto: Bastiaan Miché

'Ik wil Hilversum en Pieter helpen'

Hilversum en Pieter Broertjes ontzorgen. Dat is de motivatie voor Charlie Aptroot om tijdelijk de ambstketen hier over te nemen. En ook omdat het leuk werk is.

HILVERSUM In de komende tijd krijgt hij een spoedcursus Hilversum; een plek waar hij niemand kent, behalve Pieter Broertjes. Juist die man vervangt Charlie Aptroot. Nieuw in de mediastad, maar allesbehalve nieuw als bestuurder. Dat is één ding dat heel duidelijk is.

De reden dat hij nu werkt in Hilversum als waarnemend burgemeester vindt hij niet leuk. Tegelijkertijd vindt de 70-jarige inwoner van Zoetermeer het wel zijn taak om Hilversum en Broertjes te helpen. Dus zei hij ja op de vraag van Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, toen hij hem benaderde om de zieke Broertjes - hij herstelt momenteel van een hersenontsteking - tijdelijk te vervangen. Wel moest Aptroot dat wel even overleggen met zijn vrouw, omdat het de bedoeling was deze zomer in Friesland door te brengen. Na een jaar waarnemer te zijn geweest in Voorschoten leek pensioen voor hem toch echt op te doemen.

Met de komst van Aptroot naar de mediastad heeft Hilversum een door de wol geverfde bestuurder in huis gekregen. Hij was jarenlang lid van de Tweede Kamer namens de VVD, werd in 2012 burgemeester van Zoetermeer en dacht in 2020 pensionado te worden totdat hij gevraagd werd voor een tijdelijke klus in Voorschoten. Dat avontuur duurde een jaar. Een bak aan ervaring is wat Van Dijk zocht voor Hilversum en dat is in de ogen van Aptroot ook de hoofdreden waarom de Commissaris van de Koning hem heeft gebeld. Juist door die ervaring kan hij de boel 'draaiende houden' als voorzitter van de raad, het college en van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. En uiteraard als burgervader van de gemeente Hilversum.
Binnenkort spreekt hij met een aantal zestigjarige bruidsparen in Hilversum. Dan denkt hij meer beeld en sfeer te krijgen van 'zijn' nieuwe gemeente. In de afgelopen acht dagen is hem dat uiteraard nog niet gelukt. Wel weet hij inmiddels dat hij in een van de mooiste raadhuizen van het land werkt. "Dat is gewoon een feestje." Officieel is de Zoetermeerder woensdag 19 mei begonnen, maar op verzoek van loco-burgemeester Karin Walters en gemeentesecretaris Dick Emmer sloot hij een dag eerder aan bij de hei-sessie van het college. Dat waren tot dan toe volslagen vreemden voor hem.
Dat Broertjes ziek was geworden wist hij niet. De twee hebben inmiddels contact gehad. Vorige week donderdag hebben ze gebeld. Binnenkort brengt Aptroot een bezoek aan Broertjes. De waarnemer vertelt dat hij een kaart heeft gehad van de man die hij nu tot uiterlijk 1 september vervangt. Daarin stond dat hij vrij is om te doen wat nodig is voor Hilversum én dat hij er vooral van moet genieten. Dat doet hij zichtbaar. Hij praat makkelijk en openlijk over zijn klus hier en erkent ook dat hij heg noch steg kent. Zo reed hij zondag van Zoetermeer naar de Hilversumse Meent, waar dertig woningen moesten worden ontruimd vanwege de vondst van een explosief op de Distelmeent. Hij moest naar die wijk toe 'ver buiten Hilversum'. Heel even kreeg hij het benauwd toen hij Bussum in leek te rijden. Uiteindelijk kwam hij op de juiste plek van bestemming en ging als burgervader aan het werk.

Lees het hele interview met Aptroot op Extra: 'Gebeurt ontzettend veel in Hilversum'