De Jumbo aan de Larenseweg wil flink gaan uitbreiden.
De Jumbo aan de Larenseweg wil flink gaan uitbreiden. Archieffoto: Bastiaan Miché

Politieke vragen over uitbreiding Jumbo

HILVERSUM De voorgenomen uitbreiding van de Jumbo aan de Larenseweg heeft tot politieke vragen geleid. De fractie van de PvdA vraagt aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) of zij de gemeenteraad niet heeft gepasseerd. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de verbouwingsplannen niet binnen het bestemmingsplan vallen.

Het passeren van de raad, het hoogste orgaan van de gemeente, roept bij Pvda-raadslid Jacqueline Kalk en -commissielid Joop Lahaise vragen op. “Volgens ons geldt nog steeds dat voor een buitenplanse omgevingsplan-activiteit de raad moet beoordelen of het toestaan van die activiteit past binnen een evenwichtige toedeling van functies aan de betreffende locatie, tenzij door de raad zelf anders besloten”, aldus de twee in hun artikel 41-vragen.

De vraag die dan ook op hun lippen brandt, is op grond van welke bevoegdheid en interpretatie van de bestemmingsregels het college deze wijziging niet aan de raad heeft voorgelegd. Andere vraag luidt: op grond van welk beleidskader hebben B&W de bouwvergunning afgegeven?
De twee sociaaldemocraten stellen dat de voorgenomen verbouwing/uitbreiding voor de nodige onrust heeft gezorgd in de buurt. Een deel van die bezorgdheid zit in hem in het feit dat de bloemenwinkel van Ingrid van de Water na de verbouwing is verdwenen, terwijl ze er meer dan dertig jaar heeft kunnen ondernemen. Zeker op social media heeft haar naderende vertrek tot de nodige commotie geleid. Dat is de afgelopen periode wel gebleken. Is de positie van de bloemenzaak in de supermarkt meegenomen in de afweging van het college?, vragen Kalk en Lahaise zich af. Heeft het college überhaupt contact met haar opgenomen?
"Er zijn ook bezwaren tegen het verdwijnen van parkeerplaatsen en ruimte voor de deur van de supermarkt”, aldus Kalk en Lahaise. Volgens het tweetal wordt de verkeersveiligheid er in de nieuwe situatie ook niet beter op.

Lees het hele artikel op Extra: 'Jumbo mag uitbreiden van college, maar had de raad dat niet moeten bepalen?'