Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ondernemers komen met Tien van HavenVaart

Van politieke vragen naar een hernieuwd actieplan voor de Havenstraat-Vaartweg. Op naar aantrekkelijkere en levendigere straten. Daar hebben de ondernemers zelf ideeën over. Die hebben zij vervat in de ‘Tien van HavenVaart’ met onder meer het verzoek om onderzoek te doen naar herinvoering van tweerichtingsverkeer op de Havenstraat en een commercieel gedeelte in de Oude Haven.

“We moeten door met onze aanloopstraten”, zegt Shiva de Winter, voorzitter Ondernemersvereniging HavenVaart. Dat proces is in een stroomversnelling gekomen nadat twee weken geleden de fractie van de PvdA vragen stelde over de staat van de Havenstraat aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). 

Publicaties over de artikel 41-vragen van de sociaaldemocraten, onder meer in de Gooi en Eembode, leidden tot een tegenreactie van de verenigde ondernemers. In hun betoog pleitte de PvdA voor een beetje meer liefde en aandacht voor de Havenstraat. Na een schouw met een ondernemer trokken fractievoorzitter Femke van Drooge en commissielid Joop Lahaise bovenstaande conclusie.

Hun boodschap overviel de ondernemers. Zij waren niet van de schouw op de hoogte, hadden graag hun kennis en ervaring gedeeld met de twee kijkers en vinden een rondleiding met één ondernemer/pandeigenaar veel te mager en niet representatief. Dat leidde tot een tegenreactie van de ONV-voorzitter. In de tussentijd klapte ook de fractie van de SP er nog eens overheen met politieke vragen aan het college.

Kickstart

Tot zover de nog meer zeer recente voorgeschiedenis. Achteraf blijkt dat de PvdA-vragen de kickstart zijn geweest van de Tien van HavenVaart. Want ja, een aantal zaken kan inderdaad beter en vraagt om aandacht en actie. Daar lopen de ondernemers volgens De Winter niet voor weg. Naast de politieke vragen komen de ondernemers nu ook de coronacrisis te boven. Ook dat is een aanleiding geweest om elkaar weer op te zoeken om met de Havenstraat en de Vaartweg aan de slag te gaan.

“Er zit weer energie op”, concludeert De Winter. “We hebben het weer teruggepakt. We zullen zelf iets moeten doen, anders gebeurt er niets.” En zo is er weer nieuw gevonden elan om werk te maken van het aantrekkelijker maken en verbeteren van het HavenVaart-gebied. Het momentum is daar, ook politiek gezien lijkt dat zo. Hetzelfde geldt voor de urgentie. 

Groenproject met zuilen

Maar, benadrukt de voorzitter van de ondernemersvereniging, het is niet zo dat er al tijden niets gedaan is aan de Havenstraat-Vaartweg. Tot een jaar of twee geleden is er ook het nodige gebeurd in deze aanloopstraten. Het vergroenen van beide straten is bijvoorbeeld gestart, maar nooit afgemaakt. Een van de tien zaken die de ondernemers voorstellen is dan ook om het groenproject met de zuilen af te maken. Dat betekent dat de gemeente nog een aantal moet plaatsen en dat de winkeliers deze dan vervolgens onderhouden. 

Tevens vragen zij aandacht voor het aanpakken van de boomspiegels. Nu worden deze plekken onder meer gebruikt voor het plaatsen van afval. Dat willen zij graag anders zien. En in het kader van opknappen luidt een van de voorstellen om de stoep opnieuw te bestraten en het daardoor voor voetgangers vriendelijker te maken.

Hotel

Straatmanagers zijn in die tijd bezig geweest met plannen maken voor beide straten. Als voorbeeld noemt De Winter het pand van Bever, dat nu al jaren leegstaat op de Havenstraat. Daar was een concreet idee om het pand om te turnen in een hotel. Uiteindelijk is daar niets van terechtgekomen en dat gaat eveneens op voor alle andere initiatieven. De opdracht is zelfs teruggegeven. Volgens de HavenVaart-voorzitter liepen de plannen spaak in het raadhuis. Wat daar de oorzaak van is, is gissen. 

‘Havenstraat zou zo goed kunnen dienen als verbindingsstraat tussen de Gijsbrecht en de Kerkbrink’

Dat doet er nu allemaal niet meer toe. Het is nu ideeën pitchen en het gesprek aangaan. Zo wil de ondernemersvereniging kijken of de gemeente een onderzoek naar herinvoering van het tweerichtingsverkeer op de Havenstraat wil uitvoeren. Uiteraard moet dat veilig gebeuren. Het idee is een 30 kilometer-zone en fietsers op de weg. Parkeren kan, net zoals in het verleden, aan één kant van de Havenstraat. De Winter oppert een variant á la de Hoge Naarderweg waar de auto te gast is. Iets verderop leven de winkeliers van de Gijsbrecht overigens met hetzelfde idee in hun toekomstvisie. “Er is meer leven in de straat. Hierdoor wordt de straat aantrekkelijker als potentieel vestigingsgebied en zou het goed kunnen dienen als verbindingsstraat tussen de Gijsbrecht en de Kerkbrink”, is te lezen in het tienpuntenplan.

Commercieel

Dan snijdt hij een ander gevoelig punt aan, namelijk het commercieel inrichten van de Oude Haven. In 2017 was er een idee voor bootjes, maar dat ging uiteindelijk op een politieke haar na net niet door. De Winter begrijpt dat zo’n idee niet gewenst is, maar wil ook hier het gesprek met onder meer de omwonenden openen over wat dan wel mogelijk is. Als je nieuw leven in de Havenstraat blaast, dan hoort een plan voor de Oude Haven er ook bij. Dat maakt de aanloopstraat aantrekkelijker en door iets te bieden in het stadspark komt meer en nieuw publiek naar het gebied.

Over leegstand en gesloten panden, zoals Café ‘t Haventje, willen de ondernemers eveneens kijken naar oplossingen met de gemeente. Een idee is om de ramen van lege panden te bestickeren. Dat zorgt voor een prettiger straatbeeld. Het aantrekken van een supermarkt gaat volgens de verenigde ondernemers eveneens een impuls geven aan de Havenstraat. De Winter meent dat het oude Beversportgebouw daar geschikt voor is. Daar kan volgens hem een to-go-supermarkt in met daarbij een drogist. “Dan krijg je de loop er echt in”, is de overtuiging van De Winter. 

Parkeren

Het loslaten van de parkeernorm is een andere wens van de ondernemersvereniging. Op de Havenstraat zijn al niet zoveel parkeerplaatsen - door de komst van de ondergrondse containers in 2018 zijn er plekken verdwenen - en dan zijn de parkeerkosten even duur als in het centrum. Volgens de voorzitter houdt dit gasten weg en ontmoedigt dit potentiële nieuwe ondernemers een winkel te beginnen. Daarnaast merkt hij op dat handhaving zich tijdens de coronaperiode, waarin veel horeca over is gegaan op take-away, niet populair heeft gemaakt. Er zouden behoorlijk wat boetes uitgeschreven zijn voor klanten die net even iets langer moesten wachten op hun bestelling.

Verder kaart de HavenVaart-preses nog de relatie tussen ondernemers en bewoners aan. Het zijn nu nog twee werelden die langs elkaar heen leven, maar daar is de hoop dat de twee partijen nader tot elkaar komen. De twee kampen hebben allebei profijt van een aantrekkelijker gebied. Werken aan vertrouwen is de boodschap. Dat vergt veel inzet. “Bij overlast moet er een goed gesprek plaats kunnen vinden en gezamenlijk kijken naar een oplossing”, luidt het voorbeeld. 

Verloedering

Tot slot is het voorstel om elk pand in het gebied te bekijken en te controleren welke gevels ‘gered moeten worden’. “De achterstallige panden moeten door middel van bemiddeling van de gemeente en andere instanties de kans krijgen, onder andere door het gevelherstelfonds”, schrijven de ondernemers. Als voorbeeld geven zij het pand van het Kraaiennest aan de Havenstraat. Een van de belangrijkste panden om op te knappen. “De verloedering moet eruit en zowel ondernemers als de gemeente zullen intensief samen moeten werken om de contacten tussen pandeigenaren, ondernemers en gemeentelijke instanties te versterken.”

Ondernemers van HavenVaart hebben hun toekomstplaatje geschetst en reiken nu de hand naar onder meer de gemeente en de buurtbewoners. Contact is er met de PvdA, SP en Hart voor Hilversum. Voorlopig is er nog geen woord gekomen uit het raadhuis. “Laten we het gesprek heropenen en met elkaar kijken of we enkele van onze voorstellen door kunnen laten gaan”, is de uitnodiging van De Winter.