Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Ook conceptstore en klein hotel op Werf35

Meer kleinschalige bedrijvigheid, pakweg veertig woningen en mogelijk een hotel. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) ziet de stedenbouwkundige visie voor Werf35 wel zitten en heeft daar dinsdag mee ingestemd. Dat is precies waar Gijs Schuurhuis van COUP, de ontwikkelaar van het terrein, op hoopte.

Het groene licht van het college voor deze stedenbouwkundige visie is de eerste stap naar een bestemmingsplanwijziging. In een interview met de Gooi en Eembode op 21 april sprak Schuurhuis de wens uit om deze procedure eind dit jaar in werking te kunnen zetten. Zo’n wijziging van het bestemmingsplan is nodig vanwege de nieuwe ontwikkeling en dit proces duurt minstens een jaar.

COUP hield de afgelopen maanden diverse participatiebijeenkomsten en heeft de stedenbouwkundige visie neergelegd in het raadhuis. Dit document is geen concreet bouwplan. Schuurhuis zei vorige maand al dat er geen bouwtekeningen zijn en dat alles al is bepaald. 

Volgens hem zit er juist nog heel veel flexibiliteit in. B&W bevestigen in persbericht dat in een stedenbouwkundige visie de kaders staan waarbinnen de toekomstige bouwplannen verder uitgewerkt gaan worden. Nu is het overigens aan de raadscommissie om het college van een advies te voorzien. 

Logische verbinding

Wat is ook alweer het idee? De voormalige gemeentewerf aan de Mussenstraat is in te delen in twee gebieden. Er is een beschermd monumentaal achterterrein met gebouwen en een leeg voorterrein. Op het bebouwde stuk zijn de meeste panden gerenoveerd en in gebruik genomen. COUP wil in opdracht van terreineigenaar Medianest het voorterrein gaan bebouwen. Belangrijk is dat er een logische en goede verbinding komt tussen de twee gebieden. Daar heeft de ontwikkelaar sinds het ondertekenen van de intentieovereenkomst met de gemeente vorig jaar mei goed studie naar gedaan. 

(Tekst gaat onder het plaatje verder)


Foto: Gemeente Hilversum

Oud en nieuw moeten samenkomen in de totaalvisie voor het gebied. In de stedenbouwkundige visie is deze connectie uitgelegd. De ambitie voor dit stukje Hilversum is dat het zich verder ontwikkelt als een broedplaats voor creatieve bedrijvigheid waar ruimte is voor wonen én faciliteiten zoals horeca. Werken, wonen en ontmoeten zijn het uitgangspunt, zoals Schuurhuis dat al verklaarde.

Dat er nu van onderhandelen en de nodige hobbels overwonnen te hebben een nieuwe stap gezet kan worden, stemt wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening tevreden. “Op 26 mei 2020 heeft dat geleid tot een intentieovereenkomst met als doel de verdere ontwikkeling van de locatie in een stedenbouwkundige visie te onderzoeken. Die visie ligt er nu”, concludeert de VVD-bestuurder. 

Starters

Voorink vervolgt zijn betoog: “Deze visie zet in op de ontwikkeling van het nu braakliggende voorterrein met oog voor de bestaande gebouwen en omliggende gebieden. Werf35 wordt verder ontwikkeld als creatief en duurzaam gebied met werkruimte voor creatieve ondernemers en onder andere woonruimte voor starters en kleine huishoudens die in zo’n omgeving willen wonen. Kortom, een ontwikkeling waar veel behoefte aan is en waar wij als college erg blij mee zijn.”

Zoals gezegd voegt COUP vooral meer creatieve bedrijvigheid toe aan Werf35. Bijna twee derde van de nieuwe gebouwen is daarvoor bestemd. Buiten werktijd is het de bedoeling dat het hier ook levendig blijft. Vandaar de keuze voor ondersteunende functies, zoals de gemeente het omschrijft. Hierbij gaat het om kleinschalige horeca, woningen, een conceptstore (de Werfstore waar creatieve producten verkocht zullen worden) en mogelijk een kleinschalige hotelfunctie. 

Het toevoegen van woningen is vanuit de gemeente altijd een heikel punt geweest. Daarover zijn afspraken gemaakt. Op kleine schaal komen er woningen op de voormalige gemeentewerf. Volgens de informatie uit het raadhuis gaat het om 41 appartementen, waarvan 16 zogeheten co-living appartementen zijn. “Dit is een collectieve woonvorm waarin vier starters een appartement delen. Het gaat hier om betaalbare huur”, aldus de gemeentelijke uitleg. De andere 25 nieuwbouwwoningen vallen in de middeldure categorie. Auto’s zullen niet te zien zijn op het maaiveld. COUP wil twee half verdiepte bakken aanleggen, zodat het blik niet in het straatbeeld te zien is. 

Renovatieplan

In maart besloten om Werf35 met uitzondering van het voorterrein aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarmee is gewaarborgd dat de monumentale en cultuurhistorische waarden behouden blijven en deze mee te nemen in de verdere ontwikkeling van het terrein. Inmiddels zijn de bestaande panden op het noordelijke deel van de werf bijna allemaal gerenoveerd en in gebruik. Alleen de Stookplaats nog, maar daar is volgens de gemeente de initiatiefnemer nu bezig met het opstellen van een renovatieplan.

Het duurt nog wel een paar jaar voordat de eerste schop daadwerkelijk de grond in gaat. Dat heeft Schuurhuis al laten weten. Bij de projectontwikkelaar willen ze graag door. Zo’n tien jaar geleden kocht Medianest de locatie aan de Mussenstraat van de gemeente. Nu de stedenbouwkundige visie op instemming van B&W kan rekenen, lijkt er meer schot te komen in de gewenste ontwikkeling. “Werf35 is een onwijs authentieke plek waar cultuurhistorie en creativiteit elkaar ontmoeten. Met stoere architectuur willen wij aansluiten op de bestaande industriële vibe. De bedoeling is dat de Werf een plek wordt waar je creatief kunt ondernemen en op een eigenzinnige manier kan wonen”, meldt Schuurhuis tot slot.