De brand ontstond vrijdagmorgen vroeg.
De brand ontstond vrijdagmorgen vroeg. Foto: Bastiaan Miché

Politie zwijgt over onderzoek; burgemeester bezoekt buurt

Een drama deze week in Kerkelanden. Bij een brand in een woning aan de Lutherhof zijn de twee bewoners, 49 en 48 jaar, overleden.

HILVERSUM Twee jongens van pakweg tien jaar nemen vrijdagmiddag een kijkje bij de rijtjeswoning en zien dat een groot deel van de weg met rood-witte linten is afgezet. Binnen het afgezette deel staan zeker tien mensen, voornamelijk agenten, om onderzoek te doen naar wat er zich binnen de woning vanmorgen vroeg heeft afgespeeld.

"Vanmorgen was er hier allemaal brandweer en politie”, zegt één van de jongens. "Je zag beneden ergens brand ontstaan en dat ging zo naar boven. Ik ben maar niet verder gaan slapen, heb vervolgens anderhalf uur zitten gamen.” Ook veel andere bewoners vragen zich af wat er vrijdagmorgen precies is gebeurd. Zij omschrijven de bewoners van nummer 118 als mensen die erg op zichzelf waren en waarmee weinig contact was. De situatie omschrijven zij 'als gewoon bizar'.
De politie sluit een misdrijf niet uit, maar wil verder weinig kwijt over het onderzoek naar de brand in de woning. "Het is momenteel nog te voorbarig om uitspraken te doen over het lopende onderzoek”, is het enige antwoord op vragen van deze krant. Het is dus onduidelijk waarom de politie vrijdag de gehele dag onderzoek deed rondom de woning, vlakbij Winkelcentrum Kerkelanden en of het buurtonderzoek al iets heeft opgeleverd. Ook is onduidelijk of de politie inmiddels beschikt over camerabeelden uit de buurt.
De brand ontstond vrijdag rond 4.30 uur. Bekend is dat er een paar dagen voor de brand een steen door de ruit van de woning was gegooid. De twee bewoners werden vlak na de brand zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Vrijdagmiddag maakte de politie bekend dat een 48-jarige vrouw door de brand was overleden. Een dag later overleed de 49-jarige man.
Op het moment dat buurtbewoners doorhadden dat er brand was in de woning, hebben enkelen geholpen met blussen. "Nadat het sein brandmeester werd gegeven, heeft de politie de woning afgezet en is een onderzoek gestart”, schrijft waarnemend burgemeester Charlie Aptroot dinsdag aan de gemeenteraad. Hij gaf vrijdagavond al aan diep geschokt te zijn door de brand en had al zijn medeleven betuigd aan de familieleden. Verder noemde hij het goed dat het Openbaar Ministerie en de politie 'diepgaand onderzoek doen naar de oorzaak van de brand'.
Aptroot en wijkwethouder Annette Wolthers bezochten zaterdag opnieuw de Lutherhof - samen met onder meer de wijkboa, wijkagent en buurtcoördinator - en spraken met enkele geschrokken buurtbewoners. Ook verspreidden zij een brief met daarin contactgegevens voor hulp bij het verwerken van de gebeurtenissen in hun wijk.
Ook contactgegevens voor buurtbewoners die op de hoogte willen blijven van de uitkomst van het politieonderzoek zijn gedeeld. Inmiddels zijn er negen buurtbewoners die dit actief hebben aangegeven, schrijft de burgemeester. "Bewoners geven aan dat ze de aanwezigheid van bestuur, politie en gemeentelijke ambtenaren op prijs gesteld hebben.”