Het logo van onze podcast.
Het logo van onze podcast. Foto: Femke van Drooge

'Duidelijkheid vooraf voorkomt teleurstelling achteraf'

HILVERSUM Zodra het over participatie gaat en dan voornamelijk het proces dan is er behoorlijk wat kritiek op de gemeente. In aflevering 6 van Participarty de podcast - het feest van meedoen spreken we 45 minuten lang met wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet) over hoe de gemeente omgaat met participatie.

Alles valt of staat met communicatie. Daarin wordt de gemeente wel steeds beter, zo meent de VVD-wethouder. Het participatieproces is een lastige. Niet alleen is ieder project anders, maar zelfs iedere wijk is anders. Hoewel het woord niet letterlijk valt, is het continu zoeken naar maatwerk en het vanaf the get go duidelijk zijn over wat wel en wat niet bespreekbaar is en welke rol de gemeente speelt. Want ook dat is lang niet altijd dezelfde.
"Zoals bij de groene pleinen in 1221. Daar hebben we van tevoren gezegd: zoveel budget hebben we van de raad gekregen, en dan steekt het niet op een tientje hier of daar, maar duidelijkheid vooraf voorkomt teleurstelling achteraf. Regels dus goed in beeld brengen. De rol van de gemeente duidelijk maken en dan het gesprek aangaan”, meldt Voorink.
De situatie rondom het Carolushuis, de intentieovereenkomsten, de rol van mediator die de gemeente steeds vaker krijgt toegeschoven en de functie van sociale media en buurtapps passeren onder meer de revue in deze podcast; een initiatief van de Gooi en Eembode en Hilversummers.nl. Beluister het hele gesprek via www.gooieneembode.nl.