Afbeelding
Foto: Volken de Jong

Wachten op nieuwbouw Fabritius 'geen optie'

Het is geen optie om te wachten op de nieuwbouw voordat het in slechte staat verkerende rieten dak van de Fabritiusschool kan worden vervangen. Het schoolbestuur en de gemeente zijn dan ook samen bezig om zo snel mogelijk te zorgen voor een goed dak.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders onder meer op schriftelijke vragen van de lokale D66-fractie. Aanleiding voor die vragen was de noodkreet van directeur Frank Higler van de Hilversumse basisschool, onder meer in de Gooi en Eembode, over de slechte staat van dat dak. Het riet zit er al 35 jaar op, maar volgens de directeur gaat zo’n rieten dak gemiddeld zo’n 30 jaar mee. ”We hebben het redelijk bijgehouden, maar het riet is heel dun geworden. Het dak is gewoon niet goed meer”, aldus de schooldirecteur eind april. “Soms hebben we lekkages.”

Higler stelde bovendien dat de gemeente niet bepaald meewerkt. Want zo simpel als de oplossing - een nieuw rieten dak - lijkt, zo moeilijk is de uitwerking. Dat komt ook doordat de Fabritiusschool een rijksmonument is. Grote vraag is ook wie wat gaat betalen. De gemeente gaf toen al aan dat het dakprobleem van de Fabritiusschool bekend is. En hoewel schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor het vervangen van de daken, heeft ‘gezien de bijzondere situatie van het rijksmonument de gemeente aangeboden het schoolbestuur financieel te helpen’. 

Ontoereikend

In de beantwoording op de D66-vragen benadrukt het college dat het schoolgebouw eigendom is van het bestuur. De gemeente heeft alleen het economisch claimrecht, mocht de school ooit worden opgeheven. Onderhoud van schoolgebouwen ligt sinds 1 januari 2015 bij de schoolbesturen. Hiervoor ontvangt het schoolbestuur middelen van de Rijksoverheid. “De middelen zijn echter ontoereikend voor het onderhoud aan monumenten”, weet ook het college. “Het schoolbestuur heeft het voorbeeld van dit dak gebruikt om zich sterk te maken voor financiële hulp bij het onderhoud.”

Voor de school in Hilversum-Zuid staat nieuwbouw op de planning, echter dat duurt nog wel even (na 2022). Tot die tijd wachten op een nieuw dak is eigenlijk geen optie. Dat goede dak moet er zo snel als kan komen, is de gedachte. Zo zou het schoolbestuur streven naar vervanging al tijdens de zomervakantie. “De gemeente betaalt uit de zorgplicht voor onderhoud van gymzalen het vervangen van het rieten dak boven de gymzaal”, aldus het college. “Daarnaast willen we de school steunen bij het onderhoud, waarbij we zowel het tempo van belang vinden als het zorgvuldig en binnen de gelijkheid van onderwijs omgaan met gemeenschapsgeld.”

Afhankelijk

De nieuwbouw naar voren schuiven, waar D66 in de vragen voor pleitte, zou met het nu al vervangen van het dak niet nodig zijn. “Wel dient er tijdelijke huisvesting tijdens de bouwperiode beschikbaar te zijn, waarmee het project afhankelijk is van andere projecten”, aldus het college. “De prioritering van projecten (meer schoolgebouwen worden de komende jaren in een bepaalde volgorde gerenoveerd, red.) is een gezamenlijk met de schoolbesturen vastgestelde volgorde. Daarnaast zijn er aan het eerder uitvoeren van projecten tijdsbesteding en kosten verbonden.”