Aptroot, Van de Veen en Van Breugel bekijken de foto's op de Kerkbrink.
Aptroot, Van de Veen en Van Breugel bekijken de foto's op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

‘Indrukwekkend en integer’

HILVERSUM Dat de terrassen en ook winkels als Ikea dit jaar eerder open mochten dan bijvoorbeeld musea, noemt directeur Stef van Breugel van Museum Hilversum ‘vanuit de optiek van de massa logisch’. “Maar als je kijkt naar de betekenis die cultuur heeft, is dat eigenlijk onbegrijpelijk.”

Dat zegt de directeur van het museum op de Kerkbrink twee dagen na de opening van de tentoonstelling De Zilveren Camera. Daarmee is ook het Hilversumse museum - na een half jaar helemaal niks - weer open voor publiek. ‘Heerlijk', is het eerste dat Van Breugel daarover zegt. En de bezoekcijfers zijn goed, zegt hij, al kan het altijd beter en moet het publiek ook nog wel wennen aan het online reserveren. "Maar ook vandaag (maandag, red.) loopt het lekker door.”
In de expositie zijn ruim 250 foto's te zien. Daarbij komt dat De Zilveren Camera niet alleen te zien is binnen het museum, maar ook op grote opvallende kubussen door het gehele centrum. Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot van Hilversum verrichtte zaterdagmorgen namelijk de opening bij De Kwekerij op het Stationsplein waar een aantal foto's van de tentoonstelling hangt. De winnaar van de Canon Zilveren Camera, fotograaf Kees van de Veen, was daar ook bij aanwezig. Aptroot noemde de winnende fotoserie ‘indrukwekkend en integer'.
Vervolgens wandelden de aanwezigen door het centrum waar meerdere winkels ruimte hebben vrijgemaakt in hun etalages voor beelden uit de tentoonstelling. Op de Kerkbrink - bij het museum - staan vijf grote kubussen met op elke kant een foto plus uitleg. Bij al deze foto's staat een QR-code, zodat belangstellenden het verhaal van de betreffende fotograaf over hun werk kunnen aanhoren.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra