Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Gooische Moordenaar nieuw op de fietsagenda

Het organiseren van wekelijkse fietstochten van mei tot en met september door ‘t Gooi en omstreken en cultuurhistorische verhalen vertellen. Met die gedachte stappen de gidsen van Fietsgilde ‘t Gooi ieder jaar weer op de fiets.

Bob Wijburg is één van die zeven gidsen en bovendien sinds dit jaar de nieuwe voorzitter van het nu 22 jaar oude fietsgilde, destijds opgericht op initiatief van de ANWB en sinds 2016 een zelfstandige stichting. De voorbije jaren nam het aantal fietstochten en deelnemers telkens toe. In 2019 echter was er een kleine daling, doordat vanwege het slechte weer enkele tochten niet door gingen. 

Maar was het totale aantal in 2019 met 890 deelnemers en 55 tochten, waarvan 39 reguliere en 16 speciale (bijvoorbeeld voor scholen georganiseerd), nog heel behoorlijk. In 2020 kwam men niet verder dan zes speciale met slechts 26 deelnemers. Dat had natuurlijk alles te maken met de coronamaatregelen. Het Fietsgilde had de speciale flyer - 2.000 stuks - net laten drukken toen duidelijk werd dat het gehele feest niet doorging. 

Opgebouwde buffer

“In mei opstarten was niet mogelijk en ook tijdens de zomermaanden lukte het niet om mensen onaangemeld bij de start te laten verschijnen, onder de telkens veranderende beperkende overheidsmaatregelen”, schrijft de stichting in het jaarverslag. Tot financiële problemen leidde dat ‘dankzij de in goede jaren opgebouwde buffer’ niet. 

Maar ook dit jaar is er - vanwege dat ene virus - nog geen kilometer gefietst. Daar komt binnenkort wel weer verandering in. Dat begint met een aantal middagtochten van zo’n twintig kilometer. Op het programma staan oude bekende als Buitenplaatsen ’s-Graveland, Omroepgeschiedenis en Natuurbruggen. Nieuw op het programma is Gooische Moordenaar op zaterdag 19 juni. De start hiervan is, zoals meestal op de Kerkbrink, en vervolgens fietsen de aanwezigen zo ongeveer de route van deze tram die destijds, wegens de vele ongevallen, in totaal aan 117 mensen het leven kostte. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De fietstochten starten meestal op de Kerkbrink. Archieffoto: Bastiaan Miché

Met grote groepen fietsen zit er echter niet in. Ook vanwege die coronamaatregelen is er per groep plek voor maximaal zes deelnemers. Wel is het zo dat er bij meer belangstelling meerdere groepen de tocht kunnen fietsen. Er zijn immers meerdere gidsen. Niet onbelangrijk: men moet men zich vooraf online aanmelden. Nog niet mogelijk zijn de dagtochten van pakweg veertig/vijftig kilometer. Het is namelijk wel zo fijn als een groep deelnemers halverwege zo’n tocht bij elkaar kan zitten op een terras. Eventueel vinden deze bij verdere versoepelingen later dit jaar plaats. 

We worden steeds bekender en zijn toch wel een begrip geworden’

Wijburg kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Komende woensdag gaat hij samen met de andere zes gidsen de nieuwe tocht voorrijden en staan er na afloop zeven speciaal biertjes De Gooische Moordenaar klaar, lacht hij. “Wat het voor ons leuk maakt, is dat we mensen een leuke dag kunnen bezorgen. En er zitten mensen bij die al langere tijd meefietsen en dat gewoon heel gezellig vinden. Maar we komen ieder jaar ook wel weer nieuwe gezichten tegen. We worden steeds bekender en zijn toch wel een begrip geworden. Wel zijn we nog op zoek naar nieuwe gidsen.”

Maar ook die ‘nieuwe gezichten’ zijn nagenoeg altijd ouder dan zestig jaar. Het gaat dan met name om de reguliere ritten. Want zeker wel dat scholen hun leerlingen aanmelden voor een speciale rit, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog (Bevrijdingstocht). “Ook dit jaar ging dat niet door”, vertelt Wijburg, “maar volgend jaar gaan we dat zeker weer oppakken.” 

Belangrijk

De 71-jarige Wijburg is sinds 2013 gids binnen Fietsgilde ‘t Gooi. Daarvoor was hij werkzaam bij onder meer Visio en Amaris (als personeelsmanager). Mede daarom bedacht hij als fietsgildelid de tocht over de geschiedenis van de gezondheidszorg. Ook nu volgt hij met veel belangstelling de ontwikkelingen rond het nieuwe zorgpark Monnikenberg. Verder deed de Hilversummer binnen de stichting het nodige aan PR-werk en nu is hij ook - als opvolger van de gestopte Annemarie Moorman - voorzitter. 

Zijn eigen favoriete fietstocht is toch wel die richting de Vecht, ‘en die buitenhuizen’ en langs het Tienhovens kanaal. “En juist door de verhalen die we erbij vertellen, is het belangrijk dat het fietsgilde er is”, aldus Wijburg. “En ja, we krijgen wel de vraag wanneer we weer gaan fietsen. Laatst nog bij de tandarts sprak een dame mij aan. Veel mensen vinden het jammer dat het zo lang duurt.”

Meer informatie op Fietsgilde ‘t Gooi staat op fietsgilde.nl.