Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Opluchting bij voorzitter wijkcentrum Oost

De gemeente en wijkcentrum De Geus hebben een nieuwe huurovereenkomst ondertekend. Dat is toch we een big deal. Voordat beide partijen daadwerkelijk hun krabbels onder het document konden zetten, hebben ze behoorlijk wat tijd genomen. “Ik ben opgelucht”, aldus Meijndert Ruitenberg, voorzitter van het bekende buurthuis in Oost. 

“Ik heb geleerd dat het beter is om goed de tijd ervoor te nemen dan iets snel doen, waardoor er foutjes in komen zitten”, vertelt Ruitenberg verder. “Het is best wel een verantwoordelijkheid zo’n pand. We hebben het over meer dan duizend vierkante meter. Dat is niet iets waar je even met de pet naar gooit. Dit is onze passie. Dit is ons kindje geworden”, verklaart hij terwijl hij naar het gebouw aan de Geuzenweg wijst. 

Al jaren wordt het wijkcentrum gerund door de buurt. Daar hebben de buurtbewoners zo’n acht jaar terug zelf voor gezorgd. In 2015 is het eerste huurcontract ondertekend met de gemeente; eigenaar van het monumentale pand. In die periode hebben de vele vrijwilligers met Ruitenberg en beheerder Ed Bakker als de gezichten van De Geus hun statement wel gemaakt. Wethouder Arno Scheepers roemt het buurthuis ook. Hij zegt dat de gemeente De Geus altijd als hét voorbeeld noemt van een wijkcentrum dat volledig gerund wordt door de buurt zelf. Een vaste waarde in Oost is het wijkcentrum. Vervolgens gaat hij nog een treetje hoger op de ladder van de superlatieven: “Het is een begrip geworden.” 

Dienblad

De sfeer is deze middag heel ontspannen. Het mooie weer speelt daarin ook mee. Na enig pingpongen over binnen of buiten ondertekenen, valt de beslissing om het officiële moment op het plein te doen. Scheepers, wethouder Buurt en Wijken, zet de meegebrachte taart, die hij bij Matthijs Boon om de hoek heeft gehaald, op de grote picknicktafel. Bakker en Ruitenberg zorgen voor extra stoelen en een dienblad met kopjes en thee- en koffiekan. Inmiddels heeft de verantwoordelijk ambtenaar het paarse mapje met daarin de overeenkomst op tafel gelegd. Scheepers, Ruitenberg en Bakker gebruiken hiervoor heel toepasselijk een Wijkcentrum De Geus-pen. 

Voor de komende vijf jaar - met een optie tot nog eens vijf jaar - verhuurt de gemeente het pand weer aan de betrokken buurtbewoners. Er waren wel wat zorgen bij de mensen van De Geus over het sluiten van een nieuwe overeenkomst. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Er was wat meer tijd nodig onder meer om de verduurzamingsmaatregelen van het markante gebouw goed vast te leggen, want de gemeente neemt een deel van deze kosten voor de rekening. Volgens Scheepers is het antwoord op de waarom-vraag tweeledig. Ten eerste wil de gemeente op het gebied van duurzaamheid een voorbeeldrol vervullen. Ten tweede willen ze in het raadhuis De Geus ook niet opzadelen met heel hoge kosten.

Verwarmingspijp

Een deel is al verduurzaamd, zo meldt Ruitenberg. Zo zijn bijvoorbeeld de ramen, de verwarmingen en de verwarmingspijpen al geïsoleerd. Daarnaast beschikt De Geus nu ook over een systeem waarmee ze de temperatuur per ruimte kan aanpassen. Begin april is het wijkcentrum, als eerste grote gebouw in Oost, afgekoppeld van het riool. Het hemelwater wordt daar nu zelf opgevangen. “De Geus is een oud gebouw en mede daardoor is het niet goed te isoleren. We hebben nu mooie afspraken gemaakt met de gemeente daarover. We betalen ook een beetje terug aan deze kosten”, merkt de voorzitter op. 

Scheepers legt uit dat de gemeente De Geus een kostendekkende prijs ofwel marktconforme huurprijs moet voorschotelen. Ten opzichte van de vorige overeenkomst is er sprake van iets meer huur. Dat heeft dus mede te maken met de kosten van de verduurzaming. Overigens zijn er nog meer verduurzamingsplannen. Bakker vertelt dat de wens om zonnepanelen op het dak te leggen er eveneens nog altijd is. Alleen is het prijskaartje nog wat te gortig. In de meeste ideale situatie zouden er genoeg panelen op het wijkcentrum kunnen komen, zodat de buurt daar ook van zou kunnen profiteren (postcoderoos). Dat is nog toekomstmuziek.

Verhuurclub

De ondertekening mag dan plaatsvinden in een klein gezelschap, het moment is voor Bakker en Ruitenberg wel een moment om even bij stil te staan. Samen met diverse andere buurtbewoners hadden zij jaren terug het idee om het pand van Versa Welzijn te behouden voor de buurt en zelf een wijkcentrum te gaan runnen. Zonder subsidie van de gemeente weten zij de De Geus goed draaiende te houden. Ruitenberg zegt bijna verontschuldigend dat zij een verhuurclub zijn. Mede door de verhuur van de ruimtes brengen zij de huur op. “En daardoor kunnen we iets doen voor de wijk”, plakt hij er meteen achteraan. “We zijn hier hartstikke leuk bezig met onder meer maatschappelijke instellingen als de LFB, Amerpoort en ATC en binnenkort gaan we ook wat doen hier met Stichting Present. Ik ben blij dat we de continuïteit kunnen behouden.”