'Nu schaalsprong maken bij renovatie van woningen'

HILVERSUM “Nu is het moment om een schaalsprong te maken als het gaat om renovatie van woningen.” Dat stelt de Hilversumse energietransitiewethouder Bart Heller. Met onder meer de oprichting van het Energiedienstenbedrijf hoopt de gemeente dit, met de betrokken partners, in een stroomversnelling te brengen.

Duurzame ambities heeft de gemeente genoeg. Al jaren spreekt Hilversum dit uit, maar vooralsnog blijven de daden achter bij het tempo van het uitgesproken woord. Uiteraard zijn er op het gebied van duurzaamheid/energietransitie de nodige stappen gezet, ook als het gaat om inwoners te stimuleren om hun eigen huis te isoleren. In een persbericht wijst de gemeente op de Hilversumse Meent. Die moet de eerste aardgasvrije wijk van Hilversum worden. En in de Astronomische buurt hebben 1.100 bewoners in februari een warmtescan ontvangen.
"Als gemeente hebben we de taak om bewoners te voorzien van betrouwbare en goede informatie als het gaat om de energietransitie. Het blijft een stap om over te stappen op duurzame energie. Maar we willen Hilversummers ook graag meegeven dat zonnepanelen op je dak of het isoleren van je woning vaak ook kosten bespaart", aldus de GroenLinks-bestuurder.
In het proces om aan de slag te gaan met de woning zijn de twee lokale energiecoöperaties HilverZon en de Hilversumse Energie Transitie (HET) belangrijke partners voor de gemeente. Zij hebben energiecoaches opgeleid. Die hebben inmiddels meer dan 300 gesprekken gevoerd. Dit is vaak de eerste stap naar het isoleren/renoveren van de woning.
Om al deze kennis bij elkaar te brengen heeft de regio Gooi en Vechtstreek het afgelopen jaar het Energiedienstenbedrijf opgezet. Dit is een stichting waarbij bouw- en installatiebedrijven samenwerken om standaard renovatieplannen te ontwikkelen voor woningen uit de jaren 30, de jaren 70 en de jaren 95.