Een goederentrein met gevaarlijke stoffen langs station Hilversum.
Een goederentrein met gevaarlijke stoffen langs station Hilversum. Archieffoto: Bastiaan Miché

Alarm over giftreinen door Hilversum

Het vervoer van chemische stoffen over het spoor door Hilversum is de laatste jaren toegenomen, stellen PvdA en Hart voor Hilversum. En dat roept vragen op.

HILVERSUM “Exacte cijfers ontbreken, maar een schatting van gemiddeld tien transporten per dag lijkt reëel. Het gaat hierbij ook om ketelwagens met toxische en ontvlambare chemicaliën.” Dat stellen raadslid Femke van Drooge en commissielid Joop Lahaise namens de lokale PvdA-fractie en raadslid Ron Lancé van Hart voor Hilversum.

Zij menen dat het vervoer van chemische stoffen over het spoor door de mediastad weer is toegenomen en vragen in een serie schriftelijke vragen het college van burgemeester en wethouders (B&W) om opheldering. Volgens de drie reden er in 2019 vijf wagons met zeer toxische vloeistof door Hilversum. “Dat lijkt weinig, maar dit transport is in onze gemeente überhaupt niet toegestaan.”
Goederenvervoer per spoor bestaat voor circa 10 procent uit gevaarlijke stoffen. De drie politici noemen het vervoer van gevaarlijke stoffen, buiten zeer toxische stoffen, om economische redenen ‘wellicht onvermijdelijk’. Het is echter wel zaak om alert te blijven op de veiligheid op en rond het spoor. “De route door Hilversum voert door woonwijken, op soms luttele meters van de bebouwing, gaat dwars door het centrum en passeert drie stations met intensief halterend personenvervoer plus enkele spoorwegovergangen. Er is bovendien reden om te twijfelen aan de staat van onderhoud en veiligheid van goederentreinen.”
En dus vragen de PvdA en Hart voor Hilversum het college om uitleg en is er de oproep om in actie te komen. Zij constateren dat er goederentreinen met gevaarlijke stoffen vaak op hoge snelheid door Hilversum rijden, dit aantal toeneemt en andere gemeenten waar dit plaatsvindt (waaronder Amersfoort) al tegen toename van dergelijk transport hebben geprotesteerd. Verder bestaan er grote verschillen tussen de regels en technische eisen aan spoorwegsystemen binnen Europa, terwijl goederentransport grensoverschrijdend is.
Bovendien, vervolgen de twee partijen, concludeerde de Inspectie Leefomgeving en Transport nog in oktober 2018 dat er onvoldoende waarborgen zijn voor de onafhankelijke positie van keuringsinstanties en dat EU-regels geen garantie bieden dat er goed rijdende treinen worden afgeleverd. Daarbij komt ook dat goederentreinen steeds vaker bestuurd zouden worden door niet in Nederland opgeleide en geaccrediteerde machinisten. Zij zijn niet altijd bekend met lokale situaties op het Nederlandse spoor, verwijzen de vragenstellers naar de recente aanvaring door een binnenvaartschip in Groningen.
Belangrijke vragen aan het college wat de huidige en toekomstige situatie van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door Hilversum is. Het gaat dan om aantallen, frequentie, snelheid, risico’s en veiligheidsmaatregelen. En welke maatregelen nemen de betrokken partijen (dus ook bijvoorbeeld de NS en ProRail) om optimale veiligheid van dit vervoer te garanderen.

Het is niet voor het eerst dat er vanuit de politiek vragen komen aan het college over het vervoer van gevaarlijke stoffen door Hilversum. Zeven jaar terug ontstond er een hoogoplopend conflict tussen Hart voor Hilversum en het college over de vraag of er voldoende bluswater zou zijn wanneer een giftrein verongelukt. En twee jaar terug uitte het CDA zorgen over meer giftreinen.