Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Zijn er alweer
verkiezingen?’

Het startschot heeft geklonken. Niet letterlijk, maar het ophalen van ideeën, wensen en inzichten voor het Hilversum van 2040 is officieel begonnen. Zo kunnen inwoners en andere betrokken samen met de gemeente de route bepalen. De betrokkenheid bij het toekomstbeeld van de mediastad blijkt groot.

Op het terras is het lekker vol. De cocktails staan op tafel. Op de markt is het goed druk, al vertelt een van de marktkooplui dat hij het deze woensdag niet heel druk heeft gehad. Stipt om 13.00 uur is wethouder Floris Voorink (Omgevingsvisie) bij de tuktuk te vinden op het plein. Op deze ‘campagnebus’ zijn de gele posters met Hilversum 2040 te zien, die inmiddels ook op diverse plekken langs de weg in Hilversum staan. Hij pakt een stapeltje flyers mee en maakt zich op voor gesprekken met Hilversummers op de markt.

Voordat ie dat doet, geeft hij eerst aan dat deze kick-off toch een belangrijk moment is. In het pre-coronatijdperk is al eerder opgehaald. Dat herinnert niemand zich meer. Daarnaast heeft de rumoerige discussie over het sleutelgebied voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een totaal andere wending gegeven aan het politieke en maatschappelijke debat. De ambitie van het college om tussen de zes- en tienduizend woningen te realiseren tussen 2020 en 2040 heeft de boel op spanning gezet. Nu is het zaak om met de mensen te praten en reclame te maken voor het gestarte participatieproces. 

IDBVV

Zo is er onder andere in overleg met HOP2040 (Hilversum Omgevingsvisie Participatie 2040) een participatieroute uitgestippeld. Inmiddels heeft de gemeente een onafhankelijk bureau ingehuurd om dit proces, dat enige maanden in beslag gaat nemen, te begeleiden. Dat is Bureau In-de-buurt-van-verbinding, afgekort IDBVV. Jasper Etten en Tanja den Broeder van het bureau lopen rond op het Marktplein evenals vertegenwoordigers van Versa Welzijn, Duurzaam Hilversum en dus ook de wethouder.

Terwijl we met hem meelopen, blijkt het aanspreken van marktbezoekers nog niet zo gemakkelijk. Op de vraag van Voorink of de persoon een Hilversummer is, is het antwoord opvallend vaak nee. Dat leidt bij de VVD’er tot de conclusie dat de Hilversumse markt inderdaad veel regionale aantrekkingskracht heeft. “Moeten die cijfers nog maar eens op zoeken”, grapt hij. Voor sommigen is het ontwijken van die vraag een goede smoes om het gesprek over het toekomstbeeld niet aan te gaan. Een ander heeft geen tijd en één vrouw die wel uit Hilversum komt, meldt dat Voorink haar niets kan slijten. Alsof de wethouder met het stapeltje gele formulieren in de hand een verzekeringspolis probeert te verkopen.

Diversiteit

Een enkeling herkent de man die al sinds 2014 wethouder is in Hilversum. Voorink vertelt dat één van hen hem vroeg of er alweer verkiezingen aan zaten te komen nu hij met flyers in de hand op de markt stond. Hij kan er om lachen. Bij de tuktuk staat Jolai van der Vegt, projectmanager van de gemeente Hilversum. Ze neemt even wat water. Vanaf woensdag 11.00 uur is ze al bezig met deze interviews. Haar ervaring is dat er behoorlijk wat diversiteit rondloopt. “Dat is natuurlijk exact wat we willen.” En dat vooral ouderen erg begaan zijn met de stad. Ze denken dan ook graag mee over de toekomst van Hilversum. Onderwerpen als verkeer, groen, de betaalbaarheid van de woningen en de voorzieningen en de bereikbaarheid van het centrum heeft ze met enige regelmaat gehoord. Als ze inderdaad in gesprek gaat met bezoekers van de markt, dan schrijft Van der Vegt ook echt mee,. Dan wordt alvast genoteerd wat de ideeën of wensen zijn. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Inmiddels heeft Voorink al wat gesprekjes gevoerd. De praktijk wijst uit dat bewoners vaak klein en dichtbij huis beginnen en dan uiteindelijk toch eindigen bij het grote plaatje. Van hondenpoep, losse stoeptegels en verkeer naar mobiliteit, de schaarste aan woningen en het behoud van de natuur. Etten ziet dat patroon ook steeds terugkeren. Wel merkt de IDBVV-man op dat de betrokkenheid bij het onderwerp groot is. Verschillende mensen die hij aanspreekt, hoeft hij niets meer uit te leggen. Die volgen alles op de voet. Bij anderen die niet zo diep in de materie zitten, probeert hij weg te blijven bij ambtelijk jargon. Het woord Omgevingsvisie vermijdt hij. “Je moet er mensen een goed beeld van geven. Daarom gebruik ik steeds de toekomst van Hilversum”, is zijn uitleg.

Kraan vol open

Etten zegt dat de opwarmronde nu begonnen is. Tot begin juli is het vooral ophalen. Dat gebeurt op straat, maar er zijn ook acht wijksessies gepland en er staan nog vier themabijeenkomsten op de digitale kalender. “Helaas kunnen we die bijeenkomsten nu nog niet fysiek houden. We hopen dat dat wel snel kan. We zetten nu de kraan vol open en hopen zoveel mogelijk op te halen”, meldt Voorink desgevraagd. Na het zomerreces gaat het ophalen door en is het de bedoeling dat de wethouder in oktober naar de politiek stapt met wat allemaal is opgehaald. Na de vakantieperiode is het overigens de bedoeling dat de gemeente een ‘winkel’ opent. In het Atelier van de Toekomst, zoals deze heet, gaan bezoekers en gemeentevertegenwoordigers dieper in op de lastige puzzel die het gezamenlijke toekomstbeeld van Hilversum is. “Eerst verbinding maken. Contact zoeken en dan echt het gesprek aan gaan”, zoals Etten het omschrijft. 

Meer weten, zoals de data van de sessies, kijk dan op www.hilversum2040.nl.


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché