Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Levendigheid vergroot in het centrum

Aan het transformeren van parkeergarage Noordse Bosje zitten de nodige voordelen. Als de parkeergarage in de nabije toekomst weg is en er woningen en bedrijfsruimten zijn gerealiseerd, dan is dat volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) goed voor de levendigheid van het centrum.

Dat blijkt uit de beantwoording van het college op vragen van de lokale fractie van het CDA. Raadsleden Ahmet Yorulmaz en Evert Jan Kruijswijk Jansen stuitten op de website van Cocon Vastgoed. Daar zagen zij impressiebeelden van het nieuwe Noordse Bosje en ontdekten meteen dat het plan dat de parkeergarage vertrekt. Van die functiewijziging keken zij op. De raad was hier namelijk niet van op de hoogte, aldus de christendemocraten.

Op de vraag of de raad niet van deze transformatie op de hoogte gesteld had moeten worden, luidt het antwoord nee. Volgens het college is er namelijk helemaal geen bestemmingswijziging nodig. Dat blijkt uit het vooroverleg dat heeft plaatsgevonden met de gemeente. De locatie van het Noordse Bosje heeft namelijk de bestemming Centrum-Randgebied 1. Dat betekent dat wonen binnen deze bestemming is toegestaan. 

2019

En bepaald nieuw zijn de plannen van de ontwikkelende partij ook niet voor de gemeente. De initiatiefnemer is volgens B&W al geruime tijd bezig met ideevorming. Op 9 december 2019 ontving Hilversum al een verzoek voor vooroverleg voor een Omgevingsvergunning. Dit overleg ging over het verbouwen van het pand op het perceel Noordse Bosje 1-21. In dit geval staat verbouwen voor het transformeren van parkeergarage naar een plek waar straks gewoond wordt en waar bedrijven zich kunnen vestigen. 

Naast vragen of alles wel kan en mag volgens het vigerend bestemmingsplan zijn er bij de christendemocraten de nodige zorgen. Het onttrekken van een parkeergarage - en voor Silver Point zijn er ook al plannen - vindt de oppositiepartij geen goed nieuws. Yorulmaz en Kruijswijk Jansen schreven in mei in hun betoog dat parkeergarages van essentieel belang zijn voor de Hilversumse middenstand. “Hilversum heeft een regiofunctie als winkelstad en dat betekent dat wie met de auto naar ons centrum komt, goed moet kunnen parkeren. Dat is in deze tijd nog essentiëler geworden, nu tijdens de pandemie de winkels maanden dicht zijn geweest en steeds meer mensen internet als alternatief zijn gaan zien voor de fysieke winkels”, luidde de argumentatie.

Druk elders

Daarnaast stelde het duo dat City Parking Noordse Bosje goed gebruikt wordt. Als de parkeergarage straks uit de roulatie is, omdat deze is verbouwd, dan zorgt dat weer druk op andere plaatsen in het centrum. Dat is onwenselijk. Daar komt volgens het CDA bij dat ondernemers niet blij zijn met de plannen voor de parkeergarage. 

‘Parkeergarage City Parking wordt voor nog geen derde van de capaciteit gebruikt’

Als eerste adresseert het college de zorgen bij de ondernemers. Die zorgen zijn in het raadhuis bekend. Uit de ietwat gedateerde gegevens blijkt dat Noordse Bosje helemaal niet zo goed gebruikt wordt als de christendemocraten aangeven in hun artikel 41-vragen. “Uit de parkeerbalans voor het centrum, die in 2016 is opgesteld, blijkt dat per saldo sprake is van een forse overcapaciteit aan parkeerplekken in het centrum van Hilversum. De parkeerdruk verschilt sterk per locatie. Zo blijkt uit dit onderzoek dat de parkeergarage City Parking voor nog geen derde wordt gebruikt.”

Verder is de redenatie van B&W dat het hebben van meer woningen, en dus meer bewoners, in dit deel van het winkelhart bijdraagt aan de levendigheid in het centrum. Daarnaast stelt het college dat deze voorgenomen transformatie de raad juist zou moeten aanspreken. “Door de overcapaciteit en de gekoesterde wens vanuit de raad om meer kwaliteit, gebruiksgemak en veiligheid te realiseren ten einde het centrum aantrekkelijker te maken voor de gebruiker, zijn wij van mening dat deze ontwikkeling passend is en bijdraagt aan het bereiken van vastgestelde beleidsdoelen”, is de slotmededeling.