MRA-plan kwam niet uit het niets

HILVERSUM Dat de aanmelding van Hilversum als sleutelgebied bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA) onder grote druk tot stand is gekomen, is volgens het onderzoek van de Rekenkamer Hilversum niet waar. De aanmelding is namelijk 'niet uit de lucht komen vallen', zo luidt één van de conclusies.

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft altijd voorgehouden dat de aanmelding onder stoom en kokend water is gegaan. Nadat de eerste pitch bij de 'Amsterdamse lobbyclub' was afgewezen, besloot Hilversum op 19 november 2019 een nieuwe poging te wagen met een grotere ambitie. In het raadhuis is vervolgens snel en hard gewerkt om een beter en aantrekkelijker te sleutelgebiedsplan te maken. In de loop der tijd werd dit het tienduizendwoningplan. Op woensdag 4 december 2019 zette de MRA het licht op groen en was Hilversum Mediacentrum, zoals aangemeld.
Daarmee is de gemeenteraad, het hoogste orgaan binnen de gemeente, voor het blok gezet, zo luidt een andere conclusie van de Rekenkamer Hilversum, een onafhankelijk orgaan. In de uitkomsten van het maandag gepresenteerde onderzoek van de rekenkamer blijkt dat de politiek door het college voor een voldongen feit is gesteld, zoals de onderzoekers het zelf verwoorden.

3 'Raad kon niet veel meer doen aan de aanmelding'