Wethouder Gerard Kuipers verrichtte de opening, op de achtergrond Ernest Laeven.
Wethouder Gerard Kuipers verrichtte de opening, op de achtergrond Ernest Laeven. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Draai aan de slinger, neem deel aan de stad'

Interactief, bedoeld ook om mensen ‘in beweging te krijgen’ en ‘deel te nemen aan de stad Hilversum.’ Met die insteek maakte Ernest Laeven ‘Hamer Djing’, het kunstwerk dat inmiddels enkele maanden een plek heeft op de Kwekerij; de ontmoetingsplek aan de voorzijde van station Hilversum.

Donderdagmiddag is de (vanwege corona uitgestelde) officiële opening van het kunstwerk, geïnstalleerd in het acht meter hoge houten frame. Het is warm. Wethouder Gerard Kuipers heeft de eer om als openingsact aan de slinger te draaien en ‘de boel in beweging te krijgen’. De 65-jarige Laeven zelf schiet - om het net even wat feestelijker te maken - daarbij de confetti de lucht in. De wethouder spreekt daarbij de hoop uit dat bij de verhuizing van de Kwekerij het object van Laeven meeverhuisd. En lukt dat niet, dan moet-ie maar een mooi plekje krijgen.

Laeven, vertelt hijzelf, kreeg het verzoek vanuit Hilversum Marketing (ook gevestigd op het Stationsplein) om de ontmoetingsplek voor het station ‘op te leuken’. Het kunstwerk moest interactief zijn en ‘mensen in beweging krijgen’. Het idee ontstond om ergens aan te draaien, waardoor een hamer in beweging komt, legt de kunstenaar uit. Hamer Djing is daarvan het resultaat. Voorbijkomende belangstellenden konden al en kunnen nu aan de slinger draaien en het werk ‘aanzetten’. Een rode en opvallende hamer gaat daardoor omhoog en geeft uiteindelijk een klap op de cirkel, waardoor allerlei belletjes klinken. 

Vandalismeproof

De kunstenaar, werkzaam aan de overkant bij Tantje Jans, had stiekem nog wel iets meer met Hamer Djing willen doen, geeft hij toe. Maar op een bepaald moment moet je stoppen. Het object is in ieder geval vandalismeproof. Ook mogen de belletjes niet te veel herrie maken, was de opdracht. Oh wee als de buren er last van krijgen. En vanuit de NS kwam de boodschap dat het geen klok mocht worden. Dat zou immers kunnen leiden tot verwarring. Laeven kan om dat laatste wel lachen. “Als iemand dit associeert met een klok, kan die beter thuisblijven.”

Hilversum Marketing laat in een persbericht nog weten dat de komst van het kunstwerk op de Kwekerij de beleving van het park versterkt en bezoekers in aanraking brengt met lokale kunstenaars. Hamer Djing draait om tijd en beweging. “Het is een interactief geluidsobject, waarbij het publiek iets in gang zet. Iets wat passend is bij Hilversum als mediastad. Iets wat verwondering en plezier teweeg brengt. Het doel is om de combinatie van de dynamiek van de stad en de rust van een park te verbeelden, en de rol die de voorbijganger daarbij speelt.”

Participatie

Op het houten frame bij het object staat verder ook de tekst: ‘Draai aan de slinger, neem deel aan de stad, laat het veelstemmig koor klinken’. Laeven vertelt dat het kunstwerk daarmee ook een oproep is tot participatie, meedoen. “En het moet mensen vrolijk stemmen. Enigszins idealistisch zegt hij: “Ik hoop elke keer dat als de hamer slaat, de wereld een kleine beetje vrolijker wordt.”