Wethouder Floris Voorink opende vorige week donderdag het watertappunt én het vernieuwde schoolplein.
Wethouder Floris Voorink opende vorige week donderdag het watertappunt én het vernieuwde schoolplein. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuw schoolplein lekker groen en educatief

Groen, educatief en gezond. Met een vernieuwd schoolplein en een watertappunt heeft de buitenplaats van basisschool Avonturijn aan de Melkfabriek een metamorfose ondergaan. Daarmee is een jarenlange wens uitgekomen.

Dat vertelt schooldirecteur Ellen van Dorssen. Het nieuwe schoolplein met dus de komst van een watertapppunt heeft de nodige voeten in aarde gehad. Maar het is het wachten meer dan waard geweest. “Een groen schoolplein nodigt uit tot bewegen”, aldus de tevreden directeur.

Op het schoolplein van Avonturijn zijn diverse nieuwe speeltoestellen gekomen, zoals speelhuisjes en een wiebeltjesbrug. Het plein is letterlijk groen. Bewust heeft de Hilversumse basisschool gekozen voor echt gras en geen kunstgras. De speeltoestellen, zoals de al genoemde wiebeltjesbrug, zijn gemaakt van duurzaam hout en de huisjes zijn eveneens bedekt met groen. Daarnaast zijn er andere groene, educatieve zaken te vinden zoals een insectenhotel en plantjes. Ook heeft de school een eigen moestuin. “Daar kunnen kinderen bijvoorbeeld leren wat voor planten het zijn en dat gebeurt dan ook.”

Wortelen

“Dit was een grote wens van ons. Eentje waarmee we al zeven mee bezig waren en waar we ontzettend hard voor gespaard hebben. Het is fijn dat we deze wens hebben kunnen verwezenlijken”, licht Van Dorssen toe. Volgens haar valt het nieuwe schoolplein in de smaak bij de leerlingen, die nog niet volop gebruik kunnen maken van alles. Dat heeft te maken met het gras. Dat moet nog wortelen, waardoor sommige dingen nog met linten zijn afgezet. In deze periode betekent dat veel sproeien. Daar komen de leerkrachten, die in de buurt van de school wonen, in de weekenden zelfs voor terug.  

Afgelopen donderdag was het dubbelfeest op de basisschool in 1221. Wethouder Floris Voorink opende het nieuwe schoolplein en het watertappunt, dat mede tot stand is gekomen door JOGG (Jongeren op gezond gewicht). Ook het watertappunt zat al een aantal jaar in de pijpleiding. Toen Koning Willem-Alexander in 2017 vijftig werd, konden scholen zo’n voorziening aanvragen. Dat heeft Avonturijn, onderdeel van Proceon, gedaan en dit verzoek is gehonoreerd. 

Livestream

Volgens Van Dorssen kwam vanuit de gemeente het verzoek dit watertappunt feestelijk te openen. “Leuk. Dat doen we”, geeft de directeur aan. Maar net op het moment dat brak de coronapandemie uit en ging de wereld op slot. In de tussentijd zijn meerderde momenten aangedragen, maar gooide het virus steeds roet in het eten. Afgelopen donderdag tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd was er dan eindelijk een geschikt moment. Al kon er maar één klas fysiek op het plein aanwezig zijn terwijl de andere kinderen de opening volgden via een livestream. Avonturijn greep dit moment meteen aan om ook het vergroende schoolplein te laten openen door de wethouder.

Het feit dat het allemaal lang heeft geduurd, heeft eveneens te maken met de locatie van de school. Avonturijn beschikt niet over een regulier schoolplein. Eronder zit namelijk een parkeergarage, waardoor het niet mogelijk is de grond in te gaan. Satter Groenaanleg, het bedrijf die het groene schoolplein heeft gecreëerd, heeft daarvoor andere oplossingen voor moeten vinden. Dat is gelukt. “Ik ben daar heel blij mee. Zij hebben zo’n superklus geklaard”, aldus Van Dorssen. Hulp kreeg de basisschool ook van de kinderdagopvang en de ouders. Beide kampen sponsorden een speeltoestel. Daarnaast heeft een groep ouders begin juni ook geholpen met het tegelwippen, zodat Satter direct kon beginnen met de herinrichting van het schoolplein.