De grote hoeveelheid zakken.
De grote hoeveelheid zakken. Foto: Bastiaan Miché

Vuilnisbelt langs Soestdijkerstraatweg voor dakloze Sander 'beter dan hotel'

Enigszins verstopt langs de Soestdijkerstraat, pal onder de A27, is het een grote vuilnisbelt. Ook staat er een tentje waar een zwerver zijn dagen in doorbrengt.

HILVERSUM Het zal veel fietsers en automobilisten die regelmatig Hilversum in- en uitrijden via de Soestdijkerstraatweg waarschijnlijk nooit zijn opgevallen, maar ondertussen is het al weken- en misschien zelfs maandenlang pal onder de A27 één grote vuilnisbelt. Eén man echter voelt zich op deze afgelegen plek helemaal thuis.

Sander Johannes Dekkers, zoals de man zichzelf noemt, is 51 jaar en leeft al meer dan twintig jaar op straat. En al tijdenlang verblijft hij in en buiten het oranjekleurige tentje pal onder de snelweg, in de buurt van afslag Hilversum. Een zwarte schutting zorgt ervoor dat vanaf de Soestdijkerstraatweg niemand de man (en de puinzooi) kan zien.
Het terrein is alleen begaanbaar via de naastgelegen busbaan richting de A27. In de oranje tent liggen wat dekens en losse vuilniszakken. Verder beschikt Dekkers over een pannetje om eten op te warmen. Ook staat er een fiets. Om boodschappen te doen. "Het is hier beter dan een hotel”, zegt hij. "En je ziet hier nooit iemand. Ja, af en toe mensen van de wandelclub of trimclub.”
Maar ondertussen is het rondom de opvallende oranje tent, die Dekkers ooit voor 79,95 euro zou hebben gekocht bij de Action, al tijdenlang een grote puinzooi. Een deel daarvan zou van de man zelf zijn, een ander deel is rotzooi van anderen. Ook het Goois Natuurreservaat is op de hoogte van het afval in de buurt van faunapassage Monnikenberg, meldt een woordvoerder. "Wij hebben al melding gemaakt bij de politie, maar tot nu toe is er nog niets gebeurd.” Gevolgen voor de natuur heeft de rotzooi volgens haar voorlopig niet.
Even is onduidelijk welke organisatie zich met deze kwestie mag bemoeien. Is het de gemeente Hilversum, de provincie Noord-Holland of misschien zelfs Rijkswaterstaat (A27)? Uiteindelijk blijkt het toch een Hilversumse kwestie. En wat blijkt: ook de gemeente is op de hoogte van de situatie. "De afvalzakken liggen hier sinds enkele maanden en zijn van een zwerver die daar verblijft”, aldus een woordvoerder. "Deze persoon is bekend bij de gemeente en heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van maatschappelijke opvang en alle regionale voorzieningen. Deze persoon heeft de keuze gemaakt om hier geen gebruik van te maken.”
In eerste instantie is de gemeente niet van plan de troep weg te halen. Het zijn persoonlijke eigendommen van deze man, is de uitleg. Een paar dagen later echter - na vragen van de Gooi en Eembode - komt de aanvulling dat het afval die middag wordt opgehaald. "Het gaat hier niet alleen om vuilniszakken met persoonlijke spullen van deze dakloze. Die blijven. Het gaat ook om afval van voorbijgangers. Met deze dakloze is afgesproken dat hij op deze plek mag blijven zolang hij het afval in de omgeving netjes opruimt. Dit heeft deze persoon dus de afgelopen weken gedaan. En op een hoop gegooid. Vanmiddag wordt dit afval verwijderd.”

De oranje tent.
Sander Johannes Dekkers.